Начало Съвети Здраво тяло За детето 7 съвета как да реагирате при кръвотечение от носа на детето

7 съвета как да реагирате при кръвотечение от носа на детето

7 съвета как да реагирате при кръвотечение от носа на детето - изображение

На първо място е необходимо уточнението, че кървенето от носа не е болест, а симптом. Специалисти твърдят, че в 90% от случаите това се дължи на разширени кръвоносни съдове, намиращи се в предната част на носната преграда. Грипните вируси също биха могли да увредят капилярите и да се получи кръвотечение, както и често срещаният навик при децата да си чоплят носа, понякога и със замърсени ръце. Други фактори, предизвикващи това състояние, биха могли да бъдат по-силно духане на носа, особено ако въздухът наоколо е сух или твърде влажен, по-динамична игра.

Като родители, вие не трябва да се притеснявате в подобна ситуация, защото кървенето от носа само по себе си е достатъчно стресиращо за детето. Същевременно то не е и нещо нетипично, напротив – често явление е. Бъдете спокойни и реагирайте адекватно и внимателно. Вижте как е препоръчително да действате.

1. Със спокоен тон обяснете на детето, че това състояние не застрашава здравето и живота му.

2. Не поставяйте детето в хоризонтално положение, накланяйки главата му назад. Това е напълно грешно, тъй като кръвта би могла да попадне в дихателните пътища и хранопровода.

детето да е седнало при кръвотечение

3. То трябва да бъде в седнало положение и да приведе главата си напред. Помолете го да диша внимателно през устата.

4. Предотвратете подсмърчането, понеже то може да попречи на съсирването и спирането на кръвта.

5. Върху носа на детето наложете студен компрес, например лед, обвит в мека кърпа. Задръжте го в продължение на 10 минути.

памучен тампон с кислородна вода

6. Също така бихте могли да използвате тампон, напоен с кислородна вода (3%), който внимателно да поставите в кървящата ноздра.

лекарска помощ при кръв от носа

7. В крайна сметка, ако действията ви не прекъснат това състояние и то продължи повече от 15-20 минути, с постоянна или дори нарастваща интензивност, незабавно потърсете лекарска помощ. Същото важи и ако причината за кървенето е попадане на чуждо тяло в носа. Не правете опити да го извадите, оставете това на специалист.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: vaneevasdorove1.ru
Снимка: likar.info, osostavekrovi.ru, otvetymamam.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияВидеоЛюбопитноНовиниИзследванияБотаникаЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиТестовеФизиологияСпециалистиЗдравни проблемиКлинични пътекиСпортНормативни актовеХранене при...ЛеченияПсихологияСоциални грижиРецептиАнкетиИнтервютаОрганизацииОбразованиеЗаведения