Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Какво разкрива прекомерното изпотяване за вашето здраве

Какво разкрива прекомерното изпотяване за вашето здраве

Какво разкрива прекомерното изпотяване за вашето здраве - изображение

Изпотяването е естествена реакция на организма към топлината. То помага за охлаждане на тялото и изхвърляне на токсините. Въпреки това прекомерното изпотяване, придружено от неприятна миризма, кара човек да се чувства неприятно и сигнализира, че нещо не е наред. Дали става въпрос за хиперхидроза или друго медицинско състояние, важно е да откриете точната причина за възникване, за да предотвратите по-сериозни проблеми в бъдеще.

Представяме ви списък с 8 здравословни състояния, които могат да причинят прекомерно изпотяване.

1. Стрес

Стрес

Прекомерното изпотяване може да бъде причинено от стрес. Стресът и тревожността не само оказват негативно влияние върху тялото, но и се появяват под формата на пот. Тя има неприятен аромат, защото съдържа мазнини и протеини, смесени с бактерии по кожата.

2. Проблеми с щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм)

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза става "хиперактивна" и започва да произвежда прекалено много хормони. Когато това се случи, процесите в тялото се ускоряват и възниква чувство на нервност и тревожност, включително загуба на тегло и прекомерно изпотяване. В такъв случай е най-добре да отидете на лекар, за да провери щитовидната жлеза.

3. Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Ниска кръвна захар

Въпреки че прекомерното изпотяване може да бъде причинено от различни неща, понякога се свързва с хипогликемия, която се характеризира с ниски нива на кръвна захар. Подобно изпотяване се появява, независимо от това колко е висока температурата в стаята или тази извън нея. Човек с ниска кръвна захар може да изпита още глад, тревожност, замаяност и проблеми със зрението.

4. Хиперхидроза

Хиперхидроза

Прекомерното изпотяване само в една област от тялото като врата, дланите, ходилата или подмишниците се нарича хиперхидроза. Тези зони са най-засегнати, защото върху тях са разположени много потни жлези. Хиперхидрозата не е опасна за живота, но е неприятна и може да причини смут. Понякога е съпроводена от тревожност и кожни проблеми. Ако забележите петна от изпотяване върху дрехите в зоната на подмишниците или ако дланите в винаги са влажни, тогава най-добре да се консултирате с лекар. За щастие, има средства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите.

5. Странични ефекти от прием на лекарства

Странични ефекти от прием на лекарства

Прекомерното изпотяване може да бъде причинено от лекарствата, които приемате. В това няма нищо страшно. Изпотяването е често срещан страничен ефект на различни медикаменти като антибиотици и лекарства за високо кръвно налягане и психиатрични заболявания.

6. Менопауза

Менопауза

Усеща се като интензивна топлина в областта на гърдите, която стига до главата и е придружена от прекомерно изпотяване. Това се случва заради предстояща менопауза или перименопауза. Изпотяването, нередовния менструален цикъл, мигрената, топлите вълни и студените тръпки се появяват в резултат на промяна в нивата на естроген.

7. Треска с неизвестен произход

Треска с неизвестен произход

Треската с неизвестен произход се появява внезапно и продължава дълго време (3 седмици). Тя се разделя на 4 вида: класическа (засяга здрави хора), нозокомиална (в резултат на хоспитализация), имунодефицитна (възниква при хора с нарушена имунна система) и такава, свързана с HIV. Типичните симптоми на треска включват висока температура, изпотяване, втрисане и главоболие. Ако изпитвате някои от тях, трябва да се свържете с лекар.

8. Затлъстяване

Затлъстяване

Затлъстяването се свързва с наличието на прекомерно количество телесни мазнини. Генетиката, обездвижването, липсата на сън, нездравословното хранене и някои видове лекарства могат да доведат до появата на това състояние и да причинят редица здравословни проблеми. Затлъстяването се характеризира с вторична хиперхидроза (хиперхидроза, която не е основна причина, но може да бъде признак за дадено заболяване) и вгорчава живота.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: webmd.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияЛюбопитноАлт. медицинаФизиологияСнимкиХранене при...ИзследванияБотаника