Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 8 ежедневни дейности, които могат да навредят на вашия гръбначен стълб

8 ежедневни дейности, които могат да навредят на вашия гръбначен стълб

8 ежедневни дейности, които могат да навредят на вашия гръбначен стълб - изображение

Гръбначният стълб служи за основа на човешкото тяло. Затова трябва да се грижите добре за него на всяка една възраст. Представяме ви списък с ежедневни дейности, които, както се оказва, могат да навредят на вашия гръбначен стълб.

1. Миене на зъбите.

Когато стоим на едно място, напрежението върху гръбначния стълб е много по-силно, отколкото, докато се движим. Ако трябва да стоите изправени в продължение на няколко часа дневно, е необходимо да намерите начин за намаляване на вредното влияние върху съответната зона.

Как да го избегнете:

  • Облегнете се към стената или поставете едната ръка върху мивката, докато миете зъбите си.

2. Миене на съдове.

Когато мием съдовете, обикновено стоим леко приведени с протегнати напред ръце. Поради тази причина междупрешленните дискове в гръдния кош бързо се износват, което води до болка в областта между раменете.

Как да го избегнете:

  • Поставете стол или табуретка под коляното си, докато миете съдове, за да намалите напрежението до минимум.

3. Смяна на автомобилни гуми.

Всеки втори собственик на автомобил е изправен пред това предизвикателство, което може да доведе до болки в гърба през останалата част от деня.

Как да го избегнете:

  • Не се навеждайте към гумата. Седнете на земята, в близост до нея, така че очите ви да бъдат на нивото на калника.

4. Носене на торби от магазина.

Независимо от потискащата действителност, в която повечето магазини продават милиони торбички за еднократна употреба всяка година, не пестете за втора. Няколко стотинки могат да ви помогнат да избегнете допълнително натоварване на вашия гръбначен стълб.

Как да го избегнете:

  • Тежките предмети трябва да се повдигат с леко свити колена. За жените тежък предмет означава нещо, което тежи повече от 2 килограма. За мъжете то надвишава 5 килограма.
  • Помнете, че когато носите много чанти, трябва да разпределите тежестта равномерно в двете ръце.

5. Миене на пода.

Ако не всеки ден, то поне веднъж седмично почистваме дома си и брутално измъчваме нашия гръбначен стълб. Натоварването в областта на гърба и краката, активните движения с ръце, вдигането на тежести - всичко това звучи опасно.

Как да го избегнете:

  • Не мийте пода на ръка (с кърпа). Вместо това използвайте стирка или моп.

6. Обуване на обувки.

Всичко, което правим, докато сме приведени, може да навреди на нашите междупрешленни дискове. Постоянно напрежение позволява на хранителните вещества да напуснат гръбначния стълб. В резултат на това се появява болка в една или друга област. Снабдяването с нови хранителни вещества става, докато тялото се намира в покой. В този ред на мисли е изключително важно да следим състоянието на нашия гръб през деня и да не поставяме под въпрос неговата здравина.

Как да го избегнете:

  • Препоръчително е да обувате обувките си, докато сте седнали и протегнали крака напред. Не клякайте и не се навеждайте към пода от изправено положение.

7. Носене на раница.

Раниците не са популярни само сред учениците. Ние често ги запълваме с най-различни неща, за да се възползваме максимално от тяхното налично пространство. Тежките предмети и неправилното носене може да окаже негативно въздействие върху гръбначния стълб.

Как да го избегнете:

  • Раниците имат две презрамки по една причина. Те се използват за равномерно разпределяне на тежестта.
  • Изберете раница с широки и меки презрамки. Те са изключително удобни. Освен това намаляват натиска върху врата и гърба.

8. Сваляне на тежки предмети.

Когато се вдигате на пръсти, за да стигнете до определен предмет, вие разтягате вашия гръбначен стълб. Сега си представете какво се случва с гръбначните дискове, когато тежестта на един куфар, дори и празен, се стовари върху тях. Ефектът може да се сравни с хвърляне на тухла по балон. Разбира се, гръбначните дискове няма да се спукат, но последствията при редовно повтаряне на това действие могат да бъдат доста неприятни.

Как да го избегнете:

  • Използвайте стол, ако трябва да свалите нещо тежко. По този начин може да сведете напрежението до минимум. В най-добрия случай, тежестта трябва да бъде на нивото на гърдите.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.rd.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниХранене при...СнимкиЗаболявания (МКБ)ИсторияИзследванияКлинични пътекиИнтервютаЛечения