Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно 8 принципи на хранене, които правят японците едни от най-слабите в света

8 принципи на хранене, които правят японците едни от най-слабите в света

8 принципи на хранене, които правят японците едни от най-слабите в света - изображение

Японците държат абсолютен рекорд за продължителност на живота. Освен това се считат за една от най-слабите нации в света, защото само 3% от жителите страдат от затлъстяване. Тяхното отношение към храната играе важна роля в тази ситуация. Има специална система на хранене, препоръчана от правителството, която се прилага активно в Япония. Тя е разработена през 2000 година и е известна под наименованието “Japanese food guide spinning top”. Ето какви са основните принципи за хранене на японците и как структурират своята диета.

  • Основната характеристика на “Japanese food guide spinning top” се състои в преобладаването на въглехидрати над малки количества мазнини. Опитайте се да намалите приема на сол, преработени продукти, сладкиши и подсладени напитки.
  • Всички продукти са разделени на няколко групи - всяка от тях има препоръчителен брой порции на ден (техният размер зависи от възрастта и пола на човек). В основата на тази диета се намират зърнените продукти, следвани от зеленчуците (пресни и преработени), месото и рибните специалитети. Плодовете и млечните продукти се предлагат по 2 порции дневно.

  • Не е важно само какво ядете, а как. Японците се наслаждават на всяка хапка от своята храна. Ето защо трябва да намерите оптимален ритъм на тялото и да го следвате, като се опивате да се храните приблизително по едно и също време през деня.
  • Диетата е фокусирана върху местни и сезонни продукти като риба или ориз, с изключение на международните ястия.
  • Всяко хранене трябва да бъде добре балансирано и да не съдържа продукти от няколко различни групи. Например, типичният училищен обяд в Япония се състои от ориз, риба или месо, супа Мисо, прясно мляко и плод.
  • Съзнателното отношение към храната се формира в начална детска възраст. Обядът не е почивка, а неразделна част от образованието. По време на хранене никой не припира учениците да бързат и след приключване, децата сами почистват своите места.
  • Важно е да се придържате към умерени порции и да поддържате баланса между количеството храна и изразходваната енергия. Последното се постига чрез различни физически дейности.
  • Съхраняването на храни за дълго време и предварителното готвене не е нещо, което се смята за здравословно в Япония. Фокусът винаги пада върху пресните продукти.

Както може да видите, хранителната система на японците е прозрачна и разбираема. Те избират пресни продукти и ястия от националната кухня. Ограничават приема на мазнини и захарни изделия и се отнасят съзнателно към всичко, което консумират. Въпреки че са прости, тези правила работят много ефективно. Дори са подкрепени с научни изследвания. През 2016 година, група японски учени проследяват хранителните навици на близо 80 000 японци в продължение на 15 години и установяват, че смъртността при тези, които се придържат към официалните препоръки за хранене, е с 15% по-ниска.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИсторияНовиниЛюбопитноСпортАлт. медицинаДиетиРецепти