Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 9 проблеми със здравето на краката, които могат да сигнализират за сериозни заболявания

9 проблеми със здравето на краката, които могат да сигнализират за сериозни заболявания

9 проблеми със здравето на краката, които могат да сигнализират за сериозни заболявания - изображение

Тежката работа, нездравословното хранене и кръвното налягане могат да доведат до проблеми с краката и ходилата. Въпреки това, понякога те служат за индикатор на влошени здравословни състояния. Ето някои от тях. 

1. Бъбречни проблеми.

Ако бъбреците не функционират правилно, излишната течност напуска тялото с известни затруднения. Ако зоната около очите е подута или чувствате болка, подобна на електрошок, в някои от вашите крайници, това също може да бъде симптом на проблеми със съответните органи.

2. Венозна недостатъчност.

По време на венозна недостатъчност, кръвта се придвижва от крайниците към сърцето със затруднения. Това се случва заради слаби или повредени венозни клапи. Те могат да причинят подуване. Най-интензивното подуване се появява в областта на глезена, последвано от пигментация и усещане за тежест в краката.

3. Сърдечна недостатъчност.

В този случай, една или две камери губят своята способност за ефективно изтласкване на кръвта, поради което тя се натрупва в долните крайници. Краката се подуват и след това се появява болка в засегнатата зона.

4. Тромбоза.

Отокът на единия или двата крака може да доведе до дълбока венозна тромбоза. Този проблем е много опасен. Ако смятате, че може да имате тромбоза, незабавно посетете лекар.

5. Чернодробни проблеми.

Може да забележите ранни симптоми на чернодробни проблеми по състоянието на вашите крака. Ако черният дроб не работи правилно, крайниците започват да се подуват и по тях се появяват видими капиляри. Това се случва заради проблеми с кръвообращението между червата, далака, панкреаса и черния дроб.

6. Проблеми с щитовидната жлеза.

Състоянието на краката помага за откриване на някои проблеми, свързани с щитовидната жлеза. Лесно може да забележите симптомите на хипотиреоидизъм, изброени по-горе.

7. Атеросклероза.

По време на атеросклероза краката се снабдяват с прекалено малко кръв. Това прави кожата бледа и причинява болка. В повечето случаи хората пренебрегват симптомите на атеросклероза. Заболяването обаче има сериозни последици.

8. Диабет.

Когато човек страда от диабет, дори най-малките рани по краката могат да причинят сериозни последствия. В такъв случай е необходимо лечение. Диабетът често бива съпътстват от увреждане на нервите. Хората не изпитват болка и не забелязват начина, по който едно малко натъртване се превръща в язва.

9. Бременност.

Разбира се, бременността не е заболяване. Въпреки това, може да я забележите рано с някои промени във вашите крака. Те започват да се подуват (заедно с ръцете), натежават и се образуват мускулни спазми. Понякога тези симптоми се появяват преди клинично потвърждаване на бременността.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.express.co.uk
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортНовиниЛюбопитноАлт. медицинаДиетиЛайфстайлЗаболявания (МКБ)ЛеченияПроизводители