Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 9 неща, които трябва да знаете, за да оцелеете в критична ситуация

9 неща, които трябва да знаете, за да оцелеете в критична ситуация

9 неща, които трябва да знаете, за да оцелеете в критична ситуация - изображение

В живота може да се случи всичко, включително ситуации, които да го застрашат. Това са 9 правила за оцеляване. Те могат да ви помогнат да се справите с трудностите и дори да спасят живота ви.

1. Запалете огън с батерията на телефона.

Ако попаднете извън цивилизацията, вашата джаджа може да не ви свърши работа, освен ако не я използвате, за да запалите огън с нейна помощ. Много смартфони и таблети разполагат с литиеви (литиево-йонни) батерии. Ако ги пробиете с нещо остро може да предизвикате химическа реакция, която да доведе до запалване на огън. Всичко, от което се нуждаете, е да подготвите няколко дърва за огрев.

2. Избягайте от мъртвото вълнение.

Докато плуваме в морето, е възможно да се натъкнем на опасен феномен, наречен мъртво вълнение. То може да се появи на всяко място. Когато попаднем на мъртво вълнение, инстинктът ни подсказва да плуваме към брега възможно най-бързо. В резултат на това ние се отдалечаваме от него. Ако попаднете на силен прилив, не плувайте директно към брега: движете се диагонално или успоредно на него, за да се измъкнете от вълнението. 

3. Избягвайте от крокодил.

Крокодилът бяга по-бързо от човек. Той може да ви настигне, ако се движите в права линия. Въпреки това, поради своите къси крака и удължено тяло, крокодилът е трудноподвижен на завоите. Ето защо той няма да преследва жертва, която често губи от поглед. Ако ви гони крокодил, тичайте на зигзаг, за да избягвате от него. Най-добре е да стоите далеч от водни басейни, където може да се натъкнете на представителите от този вид.

4. Ако ви ужили медуза...

Ужилването от медуза може да предизвика неврогенен шок, алергична реакция и силна интоксикация на тялото. Ето какво трябва да направите, за да избегнете или да облекчите неприятните последствия от подобна среща:

  • Незабавно почистете раната и премахнете остатъците от пипалата. За да избегнете повторно ужилване, не докосвайте пипалата с голи ръце.
  • Измийте засегнатата зона със солена вода. Никога не използвайте прясна вода за тази цел: тя активира парливите клетки. 
  • За да премахнете токсините, направете компрес от натурален ябълков оцет или спирт
  • Консумирайте голямо количество вода и посетете лекар. Питейната течност може да ви помогне да се възстановите по-бързо и медицинското лице да предпише необходимите лекарства.

5. Запомнете "правилата на трите".

"Правилата на трите" са правила, които показват средната степен на оцеляване при хора, попаднали в определени ситуации.

  • 3 минути без въздух, средно, докато човек загуби съзнание.
  • 3 дни без вода, след което идва животозастрашаваща дехидратация. 
  • 3 седмици без храна и без сериозно увреждане на здравето. В критична ситуация, тялото се възстановяваи понякога може да се справи без храна за един месец. 

Когато нещата не вървят на добре, трябва да си спомним "правилата на трите" и да определим приоритетите си.

6. Залепете раната.

Да речем, че извършвате ремонтни дейности у дома. Едно невнимателно движение и вече имате порязана ръка, но не разполагате с превръзка. В подобна ситуация може да използвате специално супер лепило. То не само издърпва краищата на раната, но и дезинфекцира. Все пак, най-добре е да посетите лекар.

7. Не яжте сняг, когато сте жадни.

Някои хора смятат, че е добра идея да консумирате сняг, за да утолите жаждата. И все пак, не правете това в критична ситуация. В действителност, студеният сняг може да охлади тялото и да изразходи допълнително количество енергия, за да запази неговата топлина. Така вие губите енергия и замръзвате по-бързо. Спасителите препоръчват да изчакате, докато снегът се стопи, преди да го изпиете.

8. Изгасете горящ тиган.

Тиган, оставен без надзор върху печката, може да се запали само в рамите на няколко секунди. Това се случва, ако мазнината в него се нагорещи прекалено много. В подобна ситуация никога не се опитвайте да изгасите огъня с вода. По този начин може да го направите по-голям и по-силен, а маслото да се разпръска във всички посоки. Ако огънят е малък, изсипете сода за хляб върху него: той абсорбира кислорода. И все пак, най-ефективният начин да предотвратите възникването на пожар е да покриете тигана с плътна памучна кърпа. Обикновено одеяло или тениска също могат да свършат работа.

9. При дълбоки порязвания.

Много хора вярват, че когато се порежете, трябва да премахнете заседналото парче и да почистите раната. Това е вярно. И все пак, ако раната е дълбока, никога не вадете парчето или предмета. Това е като детския трик с водата и найлоновата торбичка. След като повреди кръвоносните съдове, парчето ги блокира. При неговото изваждане раната започва да кърви. Поради тази причина е по-добре да не докосвате засегнатото място, докато линейката не пристигне.

Обикновено не казваме това, но се надяваме, че никога няма да използвате тези съвети. Пазете се.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.shtfandgo.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиТестовеЛайфстайлПсихологияИсторияНовиниЛюбопитноСнимки