Начало Съвети Околна среда и бит За дома 9 неща, които трябва да почистваме ежедневно

9 неща, които трябва да почистваме ежедневно

9 неща, които трябва да почистваме ежедневно - изображение

Всички искате да имаме чист и спретнат дом, но просто не разполагаме с достатъчно време за ежедневно почистване. Въпреки това има няколко неща, на които трябва да обърнем повече внимание, отколкото други. Представяме ви 9 битови предмета, чието почистване не трябва да бъде пропуснато дори за ден.

1. Кухненски кърпи.


Последните проучвания доказват, че кърпите за подсушаване са най-замърсените обекти в цялата кухня. Същото важи за малките кърпи в банята. Тъй като ги използвате повече от веднъж, те се замърсяват много по-бързо. Ето защо кърпите в кухнята и банята, трябва да се изпират през няколко дни или ежедневно, ако имате голямо семейство.

2. Ключове.


Ключовете крият повече бактерии, отколкото асансьорните копчета. По принцип ние никога не почистваме нашите ключове и винаги ги докосване с мръсни ръце. Склонни сме да ги съхраняваме в мръсни джобове и често ги изпускаме на земята. В резултат от това, ние внасяме невероятно количество инфекциозни бактерии у дома с нашите ключове. Ето защо тяхното почистване с антисептични кърпички е толкова важно.

3. Плочки в банята.


С цел да улесните почистването на замърсените плочки в банята, просто ги отмивайте с вода след всеки душ. Поддържането на помещението сухо ще ви помогне да предотвратите разрастването на бактерии, плесен и мухъл.

4. Кухненска гъба.


Вашата кухненска гъба може да бъде едно от най-замърсените неща в кухнята. Ние я използваме за миене на съдове и отстраняване на трохи и течности по мивката. Най-добрият начин за дезинфекциране на гъбата е посредством микровълнова обработка. Просто я измийте и я поставете в микровълновата печка за една-две минути на най-ниска степен. Осигурете внимателно следене на процеса: изключете уреда веднага, ако забележите дим. Помнете: гъбите с метални подложки за триене никога не трябва да бъдат обработвани с помощта на този метод.

5. Мивки.


Вероятно си мислите, че след измиване на съдовете и ръцете си, мивката ще бъде също толкова чиста. Но не сте прави. В действителност, има много микроби и бактерии, които се придържат към стените на басейна.

6. Мръсни чинии, потопени във вода.


Оставянето на мръсни чинии в кухнята до следващата сутрин е лош навик, който затруднява тяхното измиване. Ако използвате миялна машина, не изплаквайте предварително съдовете на ръка. И още един съвет: винаги е по-добре да миете чиниите веднага след всяко хранене.

7. Кафемашина.


Вашата кафемашина може да бъде огнище на бактерии и плесен, затова трябва да я почиствате ежедневно. За целта е необходимо да обърнете внимание на всяка част от нея. По този начин ще може да премахнете кафе, утайки и замърсявания много по-лесно.

8. Дъска за рязане. 


Ако използвате дървени шпатули и дъски за рязане, ги накиснете в разтвор от вода и оцет (1:1) за няколко минути след всяко готвене. Този трик ще ви помогне да елиминирате бактериите и гъбичките по тяхната повърхност. Освен това, всяка дъска за рязане трябва да бъде почиствана и дезинфекцирана редовно. За целта използвайте смес от 1 чаена лъжица сода за хляб и 1/2 литър гореща вода. Нанесете почистващото средство върху повърхността на дъската. Оставете го да престои в продължение на 5-10 минути, след което го отмийте с топла вода.

9. Четки и гъбички за грим.


Ако използвате една и съща четка за грим в продължение на дълго време, тя може да се превърне в дом за много лоши бактерии и микроби, които лесно да попаднат върху лицето. Ето защо е важно да почистваме инструментите за грим с топла сапунена вода след всяка употреба.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.rd.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимки