Ако не препенвате бульона, вижте как да го избистрите

Отпенването на бульона, което е прието да се прави, веднага щом заври, има и своите противници. Според тях пяната, получена при завирането на месни и костни бульони, не се отстранява, тъй като е погълнала голяма част от хранителните вещества на продуктите. В такъв случай ето как става избистрянето на бульона:
- 30 минути преди да го свалите от огъня, в бульона прибавете 1 - 2 разбити сурови белтъка. Когато се свари, оставете сместа да се утаи, след което прецедете през гъста телена цедка.
- Разбийте на пяна 2 белтъка с малко вода и лимонов сок или вино. Постепенно ги изсипете във врящия бульон и оставете да заврат. Свалете бульона от огъня и след 30 минути го прецедете.
- Към врящия бульон прибавете добре измити черупки от яйца. Оставете да поври за около 10 минути с тях, след което го свалете от огъня и прецедете.
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Направете си здравословен бульон за овкусяване на ястия
- Тънкости за приготвяне на вкусни супи
- Лабораторни тестове показват, че някои традиционни бульони имат антималарийни свойства
- Сос бешамел с рибен бульон и каперси
- Домашен бульон от зеленчуци и пресни билки
- Пикантен пилешки бульон с гъби и зеленчуци
- Пилешки бульон с кашкавалени кюфтенца
- Как да сварим вкусни, ароматни и полезни бульони и супи
- Направете си домашен бульон на блокчета от масло с подправки
- Как да си направим пилешки бульон на кубчета у дома
Коментари към Ако не препенвате бульона, вижте как да го избистрите