Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Вижте 5 здравни ползи от консумацията на зелен фасул

Вижте 5 здравни ползи от консумацията на зелен фасул

Вижте 5 здравни ползи от консумацията на зелен фасул - изображение
Зеленият фасул е не само вкусен зеленчук, но и незаменим доставчик на витамини, фибри,протеини и други ценни хранителни вещества. Вижте 5 ползи за здравето от неговата консумация. 
  • 1. Съдържа витамин К
Зеленият фасул съдържа витамин К, който участва в процеса на кръвосъсирване. Той  играе важна роля за зарастването и лечението на рани. Високото съдържание на полезни хранителни вещества прави зеления фасул супер полезна храна по време на бременност.
 
  • 2. Богат е на витамин С
Мощните антиоксидантни свойства на витамин С, който се съдържа в зеления фасул ефективно намаляват вредното въздействие на свободните радикали. Наличието на Витамин А в бобовата култура също допринася за възпрепятстване на процеса на стареене.
 
  • 3. Има много ценни минерали, но съдържа малко калории
В състава на зеления фасул присъстват много ценни минерали, но за сметка на това той е с много ниско съдържание на калории. В около 100 грама зелен фасул се съдържат само  31 калории. Ето защо е храна, която помага в борбата с излишните килограми. 
  • 4. Богати на фибри и фолати 
Зеленият фасул е богат източник на диетични фибри, които доставят ползи за цялостното здраве на организма. Те имат слабително и антиоксидантно действие, което помага за доброто храносмилане. В допълнение тази бобова култура е и добър източник на фолати, които са полезни за клетъчното делене и синтеза на ДНК. 
  • 5. Помага за предотвратяване на инфекции
Богатството на ниацин и тиамин в зеления фасул помага за предотвратяване на инфекции в организма.

Допълнителен съвет: Тук може да видите лесна рецепта за приготвянето на ароматно ястие от зелен фасул, лук, домати и чесън. 

Източник: stylecraze.com
По статията работи: Росица Раднева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноСъставкиБотаникаСнимкиИсторияХранене при...НовиниСпортЕ-тата в хранитеЛечения