Вместо хляб си направете кълнове от лимец или ръж

Както знаем, хлябът сам по себе си не е толкова вреден. Но термичната обработка, маята, солта, както и изкуствените добавки, които му се слагат, всъщност го правят крайно нездравословна храна. За да не се лишаваме от ценните въглехидрати и аминокиселини в хляба, от които организмът ни се нуждае, може да го приемаме в максимално чист вид, а именно на зърна. Най-подходящи за целта са лимецът и ръжта.
В сравнение с обикновената пшеница, лимецът е много по-богат на ненаситени мастни киселини, протеини и полезни въглехидрати. Освен това, неговото белтъчно съдържание е изключително високо, а съдържанието му на глутен е минимално.
Ако не желаете или не е препоръчително за вас да консумирате бял хляб, а само ръжен, не е проблем да използвате и цели зърна ръж.
Кълновете от тях се приготвят по елементарен начин, с който всеки може да се справи. Просто измийте и накиснете зърната в студена вода за 1 ден. На следващия ден ги изцедете от водата и само ги изплакнете, без да ги накисвате повече. В течение на 2-3 дни сутрин и вечер само изплаквайте зърната с чиста вода и готово! Вече ще имате собствени кълнове.
Може да консумирате зърната само накиснати, тъй като те омекват достатъчно добре или пък да изчакате появата на кълнове, изборът е ваш. При всички положения след накисване силата на активните вещества в лимеца и ръжта става многократно по-голяма.
Така се премахват веществата инхибитори и се активират процесите по покълване на семето. Синтезират се много по-голямо количество белтъчини и полезни мастни киселини, от които може да се възползваме в чист вид.
Може да консумирате лимеца и ръжта винаги вместо хляб, за добавка към салатите или като суров десерт със сушени плодове, канела и ядки.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1
- Кълнове от боб мунг - за какво са полезни
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
Коментари към Вместо хляб си направете кълнове от лимец или ръж