Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия
Всички знаем, че трябва да "си изяждаме зеленчуците", за да бъдем здрави. Лукът, чесънът, чушките, морковите и цвеклото са много полезни. Но има един зеленчук, който се издига над всички останали по отношение на неговите свойства за насърчаване на здравето: кълновете от броколи.
Какво представляват кълновете от броколи?
Кълновете от броколи са млади броколи (обикновено на три-четири дни), които приличат на кълнове от люцерна, но имат вкус на репички. Те са ценен източник на глюкорафанин, предшественик на мощния фитохимичен сулфорафан. Глюкорафанинът може да бъде открит във всички кръстоцветни зеленчуци, но е най-ясно изразен в кълновете от броколи. Всъщност, тези натурални продукти съдържат 10-100 пъти повече глюкорафанин от зрелите зеленчуци.
Какви са ползите от консумацията на кълнове от броколи?
Глюкорафанинът се превръща в сулфорафан посредством ензима мирозиназа, който се отделя по време на рязане, мачкане или дъвчене на кълновете от броколи. Той е изключително полезен за здравето, тъй като:
- Намалява стреса.
- Укрепва костите.
- Подсилва имунитета.
- Насърчава детоксикацията.
- Намалява телесното тегло.
- Предотвратява ракови заболявания.
- Инхибира невродегенеративните заболявания.
- Облекчава астмата и белодробното възпаление.
- Подобрява здравето на сърдечносъдовата система.
- Предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
Как да си направите кълнове от броколи в домашни условия?
Здравните ползи от покълналите броколи изглежда зависят от тяхната редовна консумация. С други думи, те не са средство за "експресно лечение", а по-скоро нещо, което да добавите към ежедневната диета. Въпреки че на пазара има различни добавки с кълнове от броколи, отглеждането на ваши собствени може да бъде далеч по-икономично и забавно.
Необходими продукти и материали:
- 1-литров стъклен буркан
- биосемена от броколи
- филтрирана вода
- ластик
- марля
Начин на приготвяне:
Измийте и поставете семената в буркан. Залейте с вода и покрийте с марля. Фиксирайте с ластик и оставете на стайна температура за една нощ. На сутринта изплакнете и отцедете. Върнете в буркана и отново покрийте с марля и ластик. Обърнете и поставете на пряка слънчева светлина под ъгъл от 45 градуса. Повтаряйте процедурата на всеки 4-8 часа в рамките на 5 дни. Може да забележите дали кълновете са готови, когато техните листа придобият тъмнозелен цвят.
Как да консумирате кълнове от броколи?
Това са няколко лесни начина, които могат да ви позволят да се възползвате от полезните свойства на сулфорафана, съдържащ се в кълновете от броколи (както вече споменахме, той се активира по време на рязане, мачкане и дъвчене):
- Плодови и зеленчукови напитки - Просто добавете шепа от покълнали броколи към съставките от любимата напитка. Включете блендера на максимална мощност до постигане на хомогенна смес. Прехвърлете в чаша и консумирайте, за да дадете сутрешен тласък енергия на тялото.
- Салати - Пригответе салата от домати и краставици, маруля, руколи или други. Добавете малко кълнове от броколи и овкусете със сол, оцет и зехтин. Насладете се на свеж аромат и приятен вкус.
- Сандвичи - Кълновете от броколи могат да добавят хрупкав слой към вашия сандвич. И да го направят още по-здравословен.
- Печени и варени ястия - Няма нищо по-добро от добавянето на "щипка свежест" към печените и варените ястия. Тя може да ги направи още по-вкусни и по-привлекателни.
- Сосове и дипове - Пригответе домашен дип, хумус или гуакамоле. Добавете малко кълнове от броколи и използвайте, за да овкусите любимите ястия.
prohealth.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС DRUIDESS МИКС ЗА ЖЕНАТА 200 г
А - ДЕРМА ПРИМАЛБА МЛЯКО ЗА ТЯЛО 500 мл
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
ГРИЙН ФАРМАСИ ЕЛИКСИР ЗА УВРЕДЕНА, ИЗТОЩЕНА И БОЯДИСАНА КОСА 250 мл
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ORACLE МИКС ЗА СИЛАТА НА УМА 200 г
А - ДЕРМА ПРОТЕКТ ФЛУИД SPF 50+ 40 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Нетрадиционно
- 14 здравни ползи от консумацията на броколи
- Кълнове от боб мунг - за какво са полезни
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Броколи - полезни свойства и противопоказания
- Ползи и вреди от консумацията на соеви кълнове
- Броколи Романеско - полезни свойства и противопоказания
- Хляб без брашно с броколи и моцарела
- Сметанови броколи с гъби и пармезан
- Как да си направим кълнове по най-лесния начин?
- Броколи в хрупкава панировка
Коментари към Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия