Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Възстановете се след скъсан менискус по 4 начина

Възстановете се след скъсан менискус по 4 начина

Възстановете се след скъсан менискус по 4 начина - изображение

Травмите на менискуса са често срещани при хора, които се занимават със спорт, но също така е възможно да възникнат при извършването на ежедневна дейност. Разкъсването може да е резултат от рязко движение или голямо натоварване, а за възстановяването е нужен период от 1-3 месеца.

Това до голяма степен зависи от областта на коляното, която е засегната. В много от случаите няма нужда от хирургическа намеса и менискусът може да се възстанови с компреси, почивка и физиотерапия. Ето 4 стъпки, които да предприемете при такъв вид травма.

1. Повдигане, компрес и превръзка

При скъсан менискус е необходимо да поставите крака на високо. Когато лежите, го повдигнете, за да стимулирате притока на кръв и възстановяването на тъканта. За контрол на болката и подуването, използвайте студен компрес. Поставете лед в леко влажна хавлия и оставете върху коляното за 20 минути. Прилагайте по няколко пъти на ден. Избягвайте да излагате травмата на силна топлина като сауна, гореща вода или топли компреси. Препоръчително е за определен период да обездвижите зоната с еластична превръзка или шина, за да ограничите натоварването и движението на коляното.

Студен компрес

2. Физиотерапия

За по-бърза и ефективна рехабилитация, е добре да посещавате физиотерапевт за 3-6 седмици. Този тип терапия помага за подсилване и раздвижване на мускулите, подкрепящи коляното. Работата с физиотерапевт съдейства за подобряване на диапазона на движение и прилагане на упражнения, които благоприятстват възстановяването.

3. Подходящи упражнения

  • Пасивно разтягане: Ако не можете напълно да изпънете крака поради травмата, започнете, като легнете и го поставите на височина минимум 15 сантиметра. Оставете го в тази позиция няколко минути, за да помогнете за постепенното разтягане на коляното.
  • Плъзгане: Седнете на земята с изпънати пред вас крака. Започнете да свивате травмирания крак към себе си, а след това го плъзнете обратно напред. Повторете 15 пъти.

Упражнения 1 и 2

  • Разтягане: Застанете пред стена и опрете дланите си на нея (на нивото на очите). Преместете крака с разкъсването малко по-назад, като петата му трябва да остане на земята. Здравият крак остава отпред, леко сгънат в коляното. Започнете навеждане към стената, докато почувствате разтягане в задния крак. Задръжте тази опъната позиция за 15-30 секунди и се върнете в първоначалното положение. Повтаряйте няколко пъти на ден.
  • Повдигане: Легнете на земята, като сгънете здравия крак, а другия оставите изпънат. Стегнете мускулите му и го вдигнете на 20 сантиметра от земята. След това бавно свалете обратно и повторете движението 15 пъти.
  • Леко приклякане: Поставете обикновена топка зад гърба си и така се облегнете на стената. Краката трябва да са около 90 сантиметра напред, а гърбът да е опрян на топката, която помага за плъзгането надолу по стената. Започнете клякане, докато краката се свият на 45 сантиметра в коленете. Задръжте тази позиция за 10 секунди, върнете се нагоре и повторете 10 пъти.

Упражнения 3, 4 и 5

  • Стъпало: Поставете повдигаща плоскост на земята (10-12 сантиметра), вдигнете травмирания крак и с него стъпете отгоре. След това повторете с другия крак, като за всеки изпълните 15 повторения.

4. Противовъзпалителни храни и добавки

Препоръчва се приемът на куркума, джинджифил и Омега-3 мастни киселини. Може да пиете домашно приготвен бульон от кости, който съдържа колаген, хиалуронова киселина и глюкозамин. Подходящи са още зелени зеленчуци, ядки, семена, авокадо и зехтин.

Болка в коляното

Редактор: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / wikihow.fitness
Снимки: pinterest.com / sports-health.com / rd.com / parksportspt.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)СпортЛюбопитноСнимкиИзследванияСпециалистиКлинични пътеки