Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Енергия и ситост със 7 вида протеинова следобедна закуска

Енергия и ситост със 7 вида протеинова следобедна закуска

Енергия и ситост със 7 вида протеинова следобедна закуска - изображение

За да си имате оптимална енергия и стабилни нива на кръвната захар, е добре да не оставяте твърде големи интервали между храненията. Едно малко, но пълноценно хранене може да ви помогне да се справите със следобедната умора и да избегнете силния глад преди вечеря.

Много често следобедната закуска се състои от рафинирани бързи въглехидрати, които не създават дълготрайна ситост и бързо покачват глюкозата в кръвта. Въпреки че е лесно да вземем малък десерт или солети, за по-добър резултат можем да изберем протеиново хранене. Съчетанието от фибри, белтъци и мазнини осигурява добро засищане, по-бавно храносмилане и стабилна кръвна захар.

Ето няколко лесни и бързи идеи за нисковъглехидратна следобедна закуска.

1. Рулца от филе
Пригответе пълноценно и вкусно хранене като използвате пилешко или пуешко слайс филе, в което да завиете малко сирене и зеленчуци. Това е добро приложение на съставките за сандвич, само че без питка хляб. Вземете парче филе и поставете в него чаена лъжица топено сирене и малко зеленчуци като краставица, домат, зеле или други по избор. За още вкус може да използвате кисели краставички.

Рулца от филе

2. Котидж сирене
То е много приятна и засищаща закуска с добър баланс на протеин и мазнини. Котидж сиренето е източник на ценни нутриенти като калций, фосфор, селен, витамин В2 и В12. За допълнително фибри може да комбинирате със зеленчуци като краставица, зеленолистни или домат, а също така се съчетава добре с нарязан плод.

3. Сварени яйца
Яйцата не само са засищащи, но и предлагат на организма редица полезни съставки като минерали и В витамини. Те са леснопреносими, а едно яйце осигурява около 6 грама протеин. Освен това отлично се съчетават със зелената салата, която носи много фибри и почти никакви калории.

4. Хумус и зеленчуци
Продуктът е приготвен от сварени и смлени нахутени зърна в комбинация със зехтин. Хумусът е популярна храна в Близкия Изток и се среща в съчетание с различни подправки и вкусове. Нахутът е изключително хранителен, а мазилото подхожда на хрупкави зеленчуци като чушка, целина и краставица.

Хумус

5. Кисело мляко с плодове
Това е добра идея за протеинова закуска, която осигурява калций и полезните за храносмилането пробиотици. Комбинирайте 1 чаша кисело мляко с 1 плод или шепа горските плодове, които имат нисък гликемичен индекс и много фибри.

6. Салата със сирене
Сиренето е богато на мазнини и протеини, което го прави засищаща храна. Добре е да се консумира в умерени количества, затова използвайте около 50 грама сирене в комбинация с малка салата от любимите зеленчуци.

7. Ябълка с фъстъчено масло
Съчетанието на тези храни предлага много приятен вкус и ценни съставки. Ябълките съдържат антиоксиданти, а фъстъченото масло има положителен ефект върху нивата на холестерола. То е с високо съдържание на калории и мазнини, затова съчетайте 1 супена лъжица масло с една средноголяма ябълка.
Ябъка
Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com
Снимки: heb.com / greatbritishchefs.com / cleanfoodcrush.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиСъставкиДиетиЛюбопитноИзследванияСпортХрани и ястияНовиниФизиологияРецептиХранене при...ЛайфстайлБотаникаПсихологияИнтервютаАлт. медицинаЛеченияСпециалистиТестовеВидео