Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Защо не трябва да се возите с крака върху арматурното табло

Защо не трябва да се возите с крака върху арматурното табло

Защо не трябва да се возите с крака върху арматурното табло - изображение

Чудесно е да бъдете пътник по време на пътуване с кола. Изборът на музика и красивият изглед са единствените неща, за които трябва да се тревожите. Много хора се изкушават да поставят крака върху арматурното стъкло и да се наслаждават безгрижно на пътуването. За съжаление, неправилното разположение на тялото в автомобила може да доведе до повишен риск от сериозно нараняване или дори смърт.

Ние научихме опасностите от подобно безотговорно поведение и нямаме търпение да споделим с вас тази интересна информация.

Скоростта на разгръщане на въздушните възглавници

Ако смятате, че в опасна ситуация сте способни бързо да свалите краката си от арматурното табло, е крайно време да преразгледате вашия подход. Според National Highway Traffic Safety разгръщането на въздушните възглавници отнема по-малко от 1/20 от секундата. Дори едно премигване на окото продължава по-дълго. Експертите се съмняват, че ще имате време да разберете какво се случва.

Защо е важно да седите правилно

Въздушните възглавници изглеждат меки и малки, когато са прибрани във волана, седалките или арматурното табло. Но дори и лека авария може да доведе до сериозни наранявания, ако пътниците държат своите крака на таблото. Например, има голяма вероятност внезапното освобождаване да изблъска крайниците към покрива или счупеното предно стъкло. Също така, въздушните възглавници могат да притиснат краката към лицето и да доведат до счупване на носа и челото.

Предпазните колани са проектирани да осигурят безопасност на пътниците по време на внезапно спиране или инцидент. И са доказали своята ефективност: използването на предпазен колан намалява сериозните наранявания и смъртни случаи, свързани с катастрофа, с близо 50%. Но това е възможно само, ако пътникът седи правилно. Ако тялото има различен наклон (краката са върху арматурното табло), предпазният колан може да увреди органите и дори да разкъса крайниците.  

Автомобилните компания продължават да припомнят това отново и отново, но никой не се вслушва. Разгръщането на въздушните възглавници може да възникне без причина. А неправилно конструираните арматурни табла - да отрежат краката или да притиснат коленете към раменете или лицето на пътника.

"Вярвайте ми, когато казвам, че не си струва. Все още се възстановявам от инцидента преди 10 години."

Гроня Кийли участва в автомобилна катастрофа през 2006 година. В резултат от експлозия на въздушните възглавници коленете й се удрят в лицето й. Тя претърпява 10,5-часова операция, за да поправи получените травми. Освен това, нейното чело се отстранява за период от две години.

Сега споделя своя опит и предупреждава за опасностите, свързани с поставянето на краката върху арматурното табло. "Сърцето ми се къса, че твърде малко хора знаят колко е опасно. Сърцето ми се къса, че не мога да стигна до достатъчно хора, за да ги предупредя, преди някой да премине през това, през което трябваше да премина аз."

Пътуването с кола е много приятно и релаксиращо, но също толкова опасно. През 2017 година при пътни произшествия в САЩ са загинали 37 135 души. А безотговорното поведение е една от причините, които водят до тежки наранявания и дори по-лоши резултати.

Важно е да имате предвид, че е по-добре да бъдете в безопасност, отколкото да съжалявате. Животът е само един. Има толкова много моменти, които могат да донесат повече удоволствие, отколкото поставянето на краката върху арматурното табло.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноСнимкиИзследвания