Начало Съвети Околна среда и бит Природосъобразен начин на живот Защо се свиват листата на доматите и как да се справим с това?

Защо се свиват листата на доматите и как да се справим с това?

Защо се свиват листата на доматите и как да се справим с това? - изображение

Причините за подобно свиване на доматените листа могат да бъдат няколко. Вижте в кои случаи какво е най-добре да предприемете, за да се справите своевременно с този проблем и да спасите реколтата си от полезни домашни домати.

  • Въшки по растенията - те са малки и почти незабележими, но могат да причинят свиване на листата. За да се преборите с тях, приложете същите средства, които използвате срещу колорадските бръмбари по картофите. Те ще ви бъдат от полза и в този случай. Засегнатите вече листа просто ще изсъхнат и трябва да бъдат отстранени, но новите ще растат вече нормални.

  • Времето - доматите обичат умерен климат и страдат при студени нощи и твърде горещи дни. Ако дневната температура се повиши над 35 ºC, листата им се свиват. Положението се усложнява при липса на влага. Затова мулчирайте почвата със слама или стърготина. Също така може да подхраните растенията с компост или други естествени органични торове.

  • Бактериална инфекция или гниене - свиването на листата може да бъде симптом за по-сериозно заболяване по растенията, особено ако долните листа се свиват, потъмняват и по-късно изсъхват. За да сте сигурни, отрежете едно от стъблата. Ако на напречния разрез видите кафяв пръстен, отстранете корена на това растение, защото вероятно то е заразено с бактерия. Ако пръстенът не е налице, не бързайте да изкоренявате доматите.

  • Липса на минерали - завитите надолу листа на доматите показват липса на фосфор, бор, манган, калций и други микроелементи. В този случай просто е необходимо да наторите почвата с компост или натурални органични торове.

  • Липса на калий - свиването или накъдрянето на краищата на листата при много култури показва липса на калий. По-късно старите листа развиват некроза. Най-малките жилки избледняват, а ръбовете на листата потъмняват. В тези случаи е подходящо да наторявате почвата с картофени обелки, бананови кори или обелки от тиквички.

Още по темата:

3.9, 27 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлИсторияЛюбопитноСнимкиБотаникаНовиниПсихологияРецептиХрани и ястияДиетиХранене при...ОбразованиеСоциални грижиНормативни актовеАлт. медицина