Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Защо трябва да изключите телефона си при излитане и кацане?

Защо трябва да изключите телефона си при излитане и кацане?

Защо трябва да изключите телефона си при излитане и кацане? - изображение

Преди излитане и малко преди кацане, стюардесите молят пътниците да превключат своите мобилни устройства в самолетен режим. Въпреки това, не всеки от тях разбира как тези малки смартфони могат да се намесят в работата на високотехнологичните самолети. Предлагаме ви да разберем защо това е толкова важно.

  • За какво служи самолетния режим?

Когато се намира в самолетен режим, вашето мобилно устройство деактивира всички услуги за данни (Wi-Fi, GSM, Bluetooth и други). Просто казано, телефонът или таблетът престават да функционират като радиоприемник. Ако смартфонът ви не е включен в самолетен режим, тогава сигналите, излъчени от него, могат да възпрепятстват високочувствителните електронни устройства на самолета.

  • Ами ако не използвам моя мобилен телефон?

Когато смартфонът е заключен и не го използвате, той все още търси мрежа и честотата му може да припокрие тази на устройствата на самолета. Дори да смятате, че "заспалата" джаджа не представлява заплаха, по-добре я превключете на самолетен режим. Ако устройството не разполага с тази функция, просто го изключете.

  • Защо нормалния режим на телефона е опасен?

Както знаете, излитането и кацането са най-трудните етапи от полета, тъй като това е времето, в което пилотите трябва да координират своите действия с центъра за управление на полетите. Всичко това се прави с помощта на навигационната система на самолета. Сигналът от вашето устройство може да причини смущение в радиокомуникацията и пилотът няма да може да чуе информацията, предавана от трафик контролера.

  • Какви електронни устройства мога да използвам в самолета?
  1. През целия полет може да използвате устройства, които не обменят данни чрез GSM, WI-Fi или Bluetooth. Например, електронни часовници (но не и интелигентни), камери, видеокамери, записващи устройства, слухови апарати, пейсмейкъри и други.
  2. Устройства с тази функция за обмен на данни могат да се използват на всички етапи от полета, но само в самолетен режим. Те включват смартфони, умни часовници, таблети, електронни книги, цифрови аудио/видео плеъри и други. Също така може да използвате лаптоп. Ако той не разполага със самолетен режим, тогава изключете Wi-Fi.
  3. Може да изключите самолетния режим само по време на полетния етап (обикновено няколко минути след излитане) и само след съобщение от екипажа. Но след това вие отново няма да бъдете в състояние да правите много неща в нормален режим, нали?

Тези списъци и правила могат да варират в зависимост от авиокомпанията. Моля, проверете официалния сайт, преди полет.

  • Заключение:

Няколко работещи телефона няма да сринат самолета. Но ако всички на борда активно използват своите приспособления, смущенията могат да бъдат забележими. Нека да ценим работата на другите и да не създаваме ненужни затруднения на пилотите. В крайна сметка са необходими само няколко секунди, за да превключите телефона в самолетен режим. Насладете се на пътуването!

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.express.co.uk
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиИсторияХранене при...ОрганизацииПсихологияСпортАлт. медицина