Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Избягвайте консумацията на тези 10 вида храни

Избягвайте консумацията на тези 10 вида храни

Избягвайте консумацията на тези 10 вида храни - изображение

Екипът на Bright Side прави доста изследвания относно безопасността на храните и открива изненадващи заключения. Оказва се, че някои "здравословни" храни представляват заплаха, а ние дори не подозираме това. Разбира се, би било чудесно да последваме примера на експертите и да се откажем напълно от продуктите в нашия списък, но разумът казва, че може просто да ги ограничим и да намерим алтернатива, ако е възможно.

1. Сурови стриди.

  • Защо са забранени: Американският адвокат Бил Малер работи повече от 20 години със случаи на хранителни натравяния. През това време той става експерт в тази област и решава да сподели с целия свят защо никога няма да яде морски дарове. Благодарение на затоплянето на Световния океан, суровите ракообразни са се превърнали в благоприятно място за размножаване на много видове бактерии.
  • Какво може да ядете: Печени стриди в пикантен сос са също толкова добри.

2. Прясно изцеден сок.

  • Защо е забранено: Прясно изцеденият сок може да причини инфекция и бактерии. В този случай рискът надвишава ползата.
  • Какво може да пиете: И все пак, ако искате да се възползвате от всички витамини, които ви предлагат плодовете, перфектната опция е да ги ядете пресни.

3. Недопечено месо.

  • Защо е забранено: Температурите под 71°С (160°F) не могат да убият Ешерихия коли и салмонелата, съдържащи се в месото.
  • Какво може да ядете: Средно изпечено и добре изпечено месо.

4. Покълнали зърна.

  • Защо са забранени: Заради Ешерихия коли и салмонелата, които се срещат в храната много по-често, отколкото си представяте. Освен това е важно да знаете, че може да считате за здравословни храни тези, които не са третирани химически, но това е много трудно да се разбере.
  • Какво да ядете: Зърна, които са покълнали според тези правила и суровите семена (ленено, тиквено, слънчогледово), които не са по-малко полезни.

5. Прясно мляко.

  • Защо е забранено: Условията, при които се извлича прясното мляко, не могат да се нарекат стерилни, дори ако собственикът се грижи добре за кравата. Следователно съществува възможност за наличие на вируси и бактерии в млякото. Те мога да бъдат унищожени само чрез варене.
  • Какво може да пиете: Варено или пастьоризирано мляко.

6. Сурово брюкселско зеле.

  • Защо е забранено: През последните 20 години Бил Малер попада на близо 30 случая с натравяне от консумация на брюкселско зеле и това е причината да ги включим в този списък.
  • Какво може да ядете: За да избегнете Ешерихия коли и салмонела, е по-добре да печете хранителния продукт на температура не по-малка от 160°C (320°F).

7. Варени речни риби и рибна супа.

  • Защо са забранени: Испански учени от Севилския университет установяват, че термичната обработка на сладководната риба убива само 18% от животозастрашаващите цианотоксини. Останалите вредни неща се сместват с бульона, който се превръща в концентрат от токсини.
  • Какво може да ядете: Риба на пара. Експериментът показва, че този начин на готвене убива 26% цианотоксини.

8. Месни продукти.

  • Защо са забранени: Американски изследвания потвърждават, че дори и най-скъпите и качествени месни продукти са богати на нитрати и нитрити, които могат да причинят рак. Колбас от 1 килограм съдържа 400% повече сол и 50% повече мазнини от същото количество говеждо месо.
  • Какво може да ядете: Пастърмата (най-добре да е домашна) се съчетава перфектно с хляб и масло, без да влошава качеството на колбаса.

9. Пакетирана храна, изработена от две или повече съставки.

  • Защо са забранени: Производителите използват бутилиран хидроксианизол (БХА) и бутилхидrокситолуен (БХТ) като консерванти. Високите дози на тези вещества причиняват хормонални нарушения. Освен това, редовната консумация на БХА причинява развитието на ракови тумори.
  • Какво може да ядете: Консервирани или други храни, направени за вас. Ако имате време, е по-добре да си приготвяте прясна храна всеки ден.

10. Предварително измити и нарязани плодове и зеленчуци.

  • Защо са забранени: Плодовете и зеленчуците, които се продават измити и нарязани, вече са минали през ръцете на няколко човека. Колкото повече хора се докосват до храната, толкова по-голяма е вероятността да се сдобиете с техните бактерии.
  • Какво може да ядете: Най-добре е сами да купувате съставките за приготвяне на домашна плодова салата.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.care2.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноХранене при...ДиетиАнкетиРецептиСпортСоциални грижиНормативни актовеФизиологияЛеченияПсихологияСтатистически проучванияОрганизацииИнтервютаЗаведенияАлт. медицинаБотаникаПроизводители