Избягвайте консумацията на 10 киселинни храни, ако искате да подобрите здравето
Понякога дори обикновената и обичайната храна не е безопасна за консумация. Един домат, парче сирене или чаша черен чай могат да навредят на тялото, особено на стомаха. И това е така, защото киселинността на някои продукти е по-висока от други. Тези храни причиняват киселини и киселинен рефлукс. Ето защо е важно да познавате продуктите, които могат да навредят на стомаха и да се опитате да намалите тяхната консумация.
Какво представляват киселинните храни?
Храната, която приемаме, независимо дали е твърда или течна, има различни нива на pH. Ако са по-ниски от 7 (по скалата от 1 до 14), се считат за киселинни.
- pH 0 - високо ниво на киселинност
- pH 7 - неутрално ниво на киселинност
- pH 14 - основно ниво на киселинност (алкалност)
В най-добрия случай нашата кръв трябва да има ниво на pH между 7,35 -7,45, което се счита за слабо алкално. В допълнение, това в стомаха е около 3,5-5,5 - силно киселинно.
1. Пикантни храни и сосове
Пикантните храни и сосове лесно могат да предизвикат дразнене на лигавицата на стомаха. Тяхната прекомерна консумация води до киселини. Бъдете внимателни с количеството пикантни храни, които приемате, ако искате да избегнете стомашни проблеми.
- pH на чили сос - 2,8-3,7
2. Кофеинови напитки
Кофеиновите напитки като чай, кафе и други могат да причинят киселини и киселинен рефлукс. Освен това дразнят хранопровода и отслабват долния езофагеален сфинктер. Това води до връщане на стомашно съдържание обратно в езофагуса.
- pH на кафе - 4,0
- pH на черен чай - 4,9-5,5
- pH на зелен чай - 7,0-10,0
- pH на енергийни напитки - 3,4
3. Цитрусови плодове и сокове
Цитрусовите плодове са други киселинни храни, които трябва да избягвате, ако не искате да се сдобиете с киселини. Натуралните сокове от портокал или грейпфрут могат да раздразнят стомаха и да причинят дискомфорт.
- pH на лимон - 2,2-2,4
- pH на грейпфрут - 3,0-3,7
- pH на портокал - 3,0-4,0
4. Мента
Повечето хора мислят, че ментата може да успокои храносмилателната система, но това не е така. Нейните високи дози водят до появата на киселини и киселинен рефлукс. Освен това ежедневната консумация на ментов чай повишава риска от възникване на киселини. Всичко, което трябва да направите в този случай, е да намалите неговата употреба.
- ph на ментов чай - 6,0-7,0
5. Домат
Доматите са киселинни храни. Те могат да предизвика киселини, ако ги консумирате прекалено често. Съвет: използвайте кисели бонбони, за да неутрализирате стомашните киселини. Тези десерти насърчават производството на слюнка, която, от друга страна, допринася за облекчаване на киселинния рефлукс.
- pH на домат - 4,3-4,9
- pH на доматен сок - 4,1-4,6
- pH на доматено пюре - 4,3-4,5
6. Алкохол
Алкохолните напитки, като вино или бира, стимулират производството на стомашни киселини, а при умерен или прекомерен прием могат да доведат до киселинен рефлукс. От една страна, алкохолът отпуска сфинктерната клапа, но от друга страна - уврежда лигавицата на хранопровода.
- pH на вино - 2,5-4,5
7. Пържени храни и храни с високо съдържание на мазнини
Храните с високо съдържание на мазнини, включително пържените, са рискови за консумация, защото позволяват на стомашната киселина да се върне в хранопровода. Избягвайте следните продукти:
- пържени храни: чипс, пържени картофи, лучени кръгчета;
- млечни продукти: сирене (pH 5,1-5,9), пълномаслено мляко (pH 4,1- 5,3), краве масло (pH 6,7-6,9), кисело мляко (pH 4,4-4,6);
- храни с високо съдържание на мазнини: свинско, агнешко или телешко месо, шунка, бекон, свинска мас (pH 5,8)
- ядки: кашу (pH 5,9), орехи (pH 5,4)
Тази мазнина може да предизвика киселини, тъй като отпуска долния езофагеален сфинктер и стимулира отделянето на холецистокинин (вид хормон). Вместо да пържите храната, по-добре я изпечете на грил или във фурна.
8. Газирани напитки
Газираните напитки не изглеждат толкова вредни, но са доста рискови за консумация. Те повишават риска от възникване на киселинен рефлукс. Въздушните мехурчета на тези напитки разширяват стомаха, оказват натиск върху сфинктера и връщат стомашната киселина обратно в хранопровода.
- pH на Кола Кола - 2,37
- pH на Фанта портокал - 2,82
- pH на Спрайт - 3,24
9. Лук и чесън
Хората, които страдат от киселинен рефлукс, не трябва да консумират чесън. Нещо повече, той може да предизвика стомашни киселини. Лукът (особено суровият) също заема място в списъка с опасни продукти. Ако имате стомашни киселини и обичате да ядете бургери, по-добре да изключите зеленчука от гарнитурата.
- pH на чесън - 5,8
- pH на червен лък - 5,3-5,8
10. Други киселинни храни
Ето още няколко храни, които трябва да ограничите, ако не искате да окажат влияние върху вашето здраве:
- сол;
- царевично олио;
- оцет, майонеза и соев сос;
- зърнени храни: ориз, царевица, пшеница;
- захар, меласа, кленов сироп, обработен мед и аспартам;
Бонус: Какво се случва с тялото, когато консумирате киселинни храни?
Тъй като pH на стомашния сок е по-високо от неутралното, консумацията на повече храни със същото ниво на киселинност няма да доведе до нищо хубаво. Най-много да причини определени здравословни проблеми като гастроезофагеална рефлуксна болест (или киселинен рефлукс), стомашни киселини, кариес и дори камъни в бъбреците.
Бонус 2: Някои заместители на киселинните храни
Това е списък на най-добрите алкални храни, които може да добавите към вашата здравословна диета:
- соя;
- тофу;
- овесени ядки;
- ориз и кускус;
- яйчени белтъци;
- пълнозърнест хляб;
- пилешко или пуешко месо (печено);
- кореноплодни зеленчуци, с изключение на лук;
- печена или грилована риба, без мазни сосове;
- зеленчуци: артишок, аспержи, броколи, цвекло, зеле, моркови, целина, карфиол, царевица, патладжан, кейл, праз, маруля, гъби, грах, чушки, картофи, тиква, репички, спанак, кълнове, сладки картофи;
- пъпеши и банани.
health.com, brightside.me
Коментари към Избягвайте консумацията на 10 киселинни храни, ако искате да подобрите здравето