Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Избягвайте тези 10 грешки по време на пътуване

Избягвайте тези 10 грешки по време на пътуване

Избягвайте тези 10 грешки по време на пътуване - изображение

Ако обичате да пътувате толкова, колкото и ние, вероятно имате ваш собствен набор от правила за спестяване на пари по време на екскурзия. Но ако първото място, което търсите на летището, е бюро за обмяна на валута или таксиметрова пиаца, тогава трябва да проверите нашия списък с най-чести грешки, допуснати от различни пътешественици. По този начин може да спестите повече пари, които да похарчите за следващото предвидено приключение.

1. Пътувате през деня

Нощта е време за сън. Но какво ще стане, ако може да спите и да спестите пари от нощувка? Взимането на нощен влак или автобус ви води до мястото, където искате да стигнете и спасява вашия бюджет.

2. Забравяте за правилото за шестте пресечки

Храната, която се продава в рамките на шест пресечки от голяма туристическа атракция, обикновено е двойно по-скъпа и по-малко вкусна. Отдалечете се от претъпканото с туристи място, за да се насладите на нещо по-евтино и по-автентично. Местните улични пазари винаги са по-добър вариант.

3. Пренебрегвате споделянето на превозно средство

Съществува приложение за споделяне на превозни средства, наречено BlaBlaCar. То ви позволява да намерите жители и други пътници, които отиват до едно и също място като вас.

4. Правите предварителна резервация

Предварителната резервация може да ви бъде от полза, но само, ако имате строг график, към който да се придържате. В противен случай трябва да я избягвате. По този начин може да останете на мястото, което харесвате, по-дълго време и да получите отстъпка от хотела. И ако наистина искате да го напуснете по-рано, няма нужда да плащате такса за промяна на билетите.

5. Обменяте пари

Да, точно така. Вашата банкова карта разполага с най-добри цени за валутна обмяна, затова избягвайте да носите много пари в брой. Няма нужда да плащате допълнително, докато обменяте финансови средства. Просто не забравяйте да се сдобиете с банкова карта, която възстановява всички такси при използване на банкомата, преди пътуване и да теглите пари, когато е необходимо.

6. Попадате на джебчии

Няма нищо по-лошо от това да сте в чужбина, на хиляди километри от дома, без документи, кредитни карти и телефони. Опитайте се да не носите скъпи дизайнерски дрехи и чанти, за да не привличате вниманието на джебчиите. Разпределете ценните неща в различни торби, оставете нещо в хотелския сейф, помислете за закупуването на колан за пари и винаги пазете вашите лични вещи.

7. Не познавате правилата за даване на бакшиш

В някои страни, включително САЩ, бакшишът възлиза на стойност 15-20%. В други (европейски) той е включен в сметката. Направете известни проучвания, преди да предприемете пътуване. По този начин може да спестите пари да и да избегнете неудобни ситуации.

8. Пропускате застраховката при пътуване

Един обикновен инцидент, който не е особен проблем във вашата страна, може да струва много пари по време на пътуване в чужбина. Вие си мислете, че нищо няма да се случи, но това не е така. Добавете няколко лева към пътните разходи, за да избегнете харченето на хиляди в случай на извънредна ситуация.

9. Не проверявате всички възможни опции за транспорт

Наемането на кола е скъпо. Ако не предприемате пътешествие, трябва да проверите обществения транспорт или Uber. Хотелите понякога предлагат безплатни или евтини трансфери до летището, а в много европейски градове има удобни експресни влакове, които могат да ви отведат директно до центъра на населеното по-бързо, отколкото обикновена кола.

10. Съхранявайте всички пари на едно място

Винаги е добре да разполагате с пари, но не забравяйте да ги съхранявате на няколко различни места. Вашият скрит джоб вероятно не е най-сигурното място. Може да пробиете дупка в сапун и да поставите парите там или да ги сложите под стелната за обувки и четката за коса.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.takemeth3re.wordpress.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияСпортАлт. медицина