Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Избягвайте тези 11 здравословни навика, които са вредни

Избягвайте тези 11 здравословни навика, които са вредни

Избягвайте тези 11 здравословни навика, които са вредни - изображение

Често се хващаме на стръвта на маркетингови специалисти или некомпетентни съветници, когато се опитваме да водим здравословен начин на живот. Свикнали сме с "полезните" неща, които всъщност изглеждат абсолютно безполезни. Поради тази причина ви представяме няколко здравословни навика. Те не само не предоставят резултати, но също така могат да окажат негативно въздействие върху организма.

1. Изплакване на устата с вода.

Този навик може да изглежда напълно естествен, но той е критикуван от някои стоматолози. Когато използвате дентална паста, вие създавате защитен слой от флуор върху зъбите, който се отмива с водата. За да запазите положителния ефект от тяхното почистване, изплакнете устата със специален разтвор, свободен от алкохол.

2. Бягане на пътека.

Бягащата пътека е един от най-популярните уреди, които помагат за намаляване на излишните килограми. Въпреки това, нейната прекомерно използване може да доведе до ставни проблеми. За да избегнете това, добавете упражнения за укрепване на мускулатурата към бягането на пътека. По този начин не само може да отслабнете, но и да запазите вашите мускули.

3. Дрямка.

Обедната дрямка изглежда приятна и здравословна. Някои учени смятат, че тя може да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Заедно с това, дългите периоди на сън оказват влияние върху паметта и функционирането на мозъка.

4. Дезинфектант за ръце.

Рекламите ни карат да вярваме, че само антисептичните и антибактериалните сапуни са способни да ни предпазят от болести. Редовната употреба на тези продукти може да доведе до появата на нови и по-силни микроби. Според учените, обикновените сапуни са също толкова добри за ежедневна употреба, колкото и антибактериалните.

5. Редовни медицински прегледи.

Годишните медицински прегледи, които имат за цел да проверят вашето здраве, могат да бъдат напълно безполезни. Освен това, те често излизат доста скъпо. Принципите на клиничното изследване казват, че е по-добре пациентите да бъдат изследвани според тяхната възрастова група и болестите, характерни за съответната възраст.

6. Прием на витамини.

Благодарение на рекламите, ние осъзнаваме, че витамините са от съществено значение за нашето тяло и че тяхната липса може да доведе до неблагоприятни последици върху здравето. Освен това, знаем, че те могат да бъдат опасни в някои случаи. Учените установяват, че хората, които приемат витамини и имат вредни навици, страдат от сериозни заболявания с 46% повече от тези, които не го правят. Ето защо трябва да се консултирате с лекар, преди да пристъпите към прием на каквито и да е медикаменти.

7. Диетични напитки.

 

Производителите на диетични напитки се опитват да ни убедят, че те съдържат по-малко калории и следователно не са толкова вредни за нашето здраве и фигура. Според учените, тяхната ежедневна консумация може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, повишаване на кръвното налягане и увеличаване на теглото.

8. Тенденция за сваляне на килограми.

Някои изследователи твърдят, че отслабването не е толкова хубаво, колкото изглежда. Например, хората, които ядат повече, но не качват килограми, всъщност могат да съхраняват мазнини около сърцето и черния дроб. Това може да причини сериозни заболявания. Слабите хора имат по-голям шанс да се разболеят през зимния период. Освен това, според резултати от над 100 изследователски проекта те разполагат със същото съотношение на риск от смърт, колкото останалите с допълнително тегло.

9. Ежедневно чистене.

Поддържането на чист дом е добър навик. Въпреки това, не може да кажем същото за употребата на детергенти и почистващи средства. Домашните препарати съдържат много химически съставки, които могат да причинят дразнене на очите, главоболие и респираторни проблеми.

10. Носене на флип флоп чехли.

Много хора смятат, че носенето на флип флоп чехли позволява на краката да си починат от ежедневните обувки. Въпреки това, учените от Националния здравен институт са готови да развенчаят този мит. Според специалистите, чехлите не осигуряват необходимата опора на стъпалото при стъпване върху твърда повърхност. Здравословно е да носите подобни обувки, само когато ходите върху пясък или трева.

11. Прекомерна консумация на вода.

Всички знаем, че трябва да пием много вода: поне 8 чаши дневно. Няма съмнение, че тази напитка е от съществено значение за нормалните функции в тялото - но само, ако не приемате фактите прекалено присърце. Някои изследвания показват, че прекомерната консумация на вода може да причини бъбречни проблеми и мозъчен оток. Освен това, съществува вероятност за намаляване на електролитите в тялото и поява на хипонатриемия.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.rd.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиСпортЛюбопитноЛечения