Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Избягвайте 6 вида храни с трансмазнини

Избягвайте 6 вида храни с трансмазнини

Избягвайте 6 вида храни с трансмазнини - изображение

Трансмазнините са разновидност на ненаситените мазнини. Те се образуват чрез процеса на хидрогениране, при който към растително масло се добавя водород и се получават т.нар. частично хидрогенирани масла.

Изследванията показват, че консумацията на трансмазнини води до повишен риск от сърдечни заболявания, възпалителни процеси и проблеми с холестрола. Въпреки че са вредни за здравето, трансмазнините все още са част от хранителната индустрия, понеже са евтини, издържат дълго и придават добра хрупкава текстура.

Когато съдържанието им за порция е под 0,5 грама, то не се обозначава на етикета, затова е добре да проверявате дали съставките включват растителни или частично хидрогенирани масла. Предлагаме ви списък на храните, чиито етикети е добре да преглеждате, защото най-често се приготвят с трансмазнини:

1. Маргарин
Избягвайте да купувате и да готвите с тази евтина алтернатива на маслото, защото е един от най-разпространените продукти с трансмазнини.

Маргарин

2. Пуканки за микровълнова
Много от компании използват трансманини за пакетираните пуканки, защото те имат висока температура на топене и маслото не се размеква, докато не бъде сложено в микровълновата.

3. Храни от заведения за бързо хранене
Тук попадат любимите ни пържени и панирани „джънк” храни. Веригите често използват растително масло, а освен това количеството на трансмазнините нараства с всяко следващо използване на същото олио. Ограничете консумацията на пържени картофи, крилца и други панирани продукти.

Храни от заведения за бързо хранене

4. Растителна сметана за кафе
Често сметаните за кафе, които не съдържат мляко, използват заместител от растителни масла. В състава им влизат захар и частично хидрогенирани масла, които придават кремообразна консистенция и удължен срок на годност.

5. Чипс и крекери
Добре е да проверявате етикетите на чипсове и сладки с глазура, защото някои марки добавят хидрогенирани мазнини в състава им.

Чипс

6. Замразена пица
Често към тестото на замразени тестени продукти се добавят трансмазнини, защото те помагат за запазването на структурата на блата. Неслучайно замразените донъти, солени рулца и панирани меса имат учудваща добра текстура след затопляне.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / foodwatch.com.au
Снимки: factretriever.com / tabletmag.com / healthandfertility.com.au / puls24.mk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиДиетиХранене при...ЛайфстайлРецептиСнимкиНовиниСпортАлт. медицинаЛеченияСъставкиЛюбопитноИсторияФизиологияТестовеБотаника