Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Избягвайте 6 възпалителни храни при артрит

Избягвайте 6 възпалителни храни при артрит

Избягвайте 6 възпалителни храни при артрит - изображение

Ревматоиндният артрит е автоимунно заболяване, което предизвиква болезнени възпаления във вътрешната тъкан на ставите. Много хора прибягват до помощта на медикаменти, но ежедневният начин на живот също оказва сериозно влияние върху състоянието.

При артрит е особено важно да се избират храни, които не водят до засилване на възпаленията и не предизвикват реакция от имунната система. Вижте кои продукти е препоръчително да избягвате, за да намалите вътрешните раздразнения и да облекчите болезнените симптоми.

1. Червено месо
То има високо съдържание на наситени мазнини, които водят до възпалителни процеси в организма и следователно могат да влошат състоянието на ставите. Пациенти често откриват, че симптомите на болка се подобряват при изключването на червени и мазни меса и заместването им с чисти продукти и растителен протеин.

2. Пържени храни
Те не само увеличават риска от наднормено тегло, но и съдържат вредни съединения, които се отделят като страничен продукт при процесите на пържене, гриловане и пастьоризиране на храните. Те водят до оксидативен стрес и възпаления, като по този начин увеличават риска от развиването на сериозни хронични заболявания.
Пържени храни3. Рафинирана захар и преработени въглехидрати
Този тип храни стимулира резки пикове и спадове в нивата на кръвната захар. Това води до отделянето на цитокини, които могат да предизвикат допълнителни раздразнения. Рафинираните храни увеличават киселинността на кръвта, което прави организма по-податлив на заболявания и възпалителни процеси.

4. Млечни продукти
Казеинът е протеин, който присъства в състава на млякото, и при много хора действа като алерген. Това води до негативен отговор на имунната система и възпаления.
Сирене5. Сол, изкуствени овкусители и подсладители

  • Солта може да повиши кръвното, а също така изследвания показват, че при увеличена употреба тя е един от предразполагащите фактори за развитие на заболявания, свързани с имунната система.
  • Мононатриевият глутамат, познат още като Е 621, също е изключително вреден за организма. Той участва в състава на различни полуфабрикати, бульони, смеси за готвене и инстантни продукти като супи и спагети.
  • Аспартамът в диетичните храни и напитки е още една съставка, която е добре да избягвате, за да намалите възпалителните процеси в тялото.

6. Пакетирани храни
Ако решите да изключите една храна от режима си, препоръчително е това да са именно пакетираните храните. Пълни с изкуствени добавки, вредни мазнини, високи количества сол и захар, те са комбинация от продуктите, предизвикващи възпаления в организма.

Пакетирани храниРедактор: Гергана Стоева
Източници: sepalika.com / bt.com
Снимки: dsm.com / blog.cheapism.com / newsmax.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛеченияБотаникаСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноИсторияСпортФизиологияПсихологияИнтервютаНовиниСпециалистиТестовеДиетиНаучни публикацииВидеоОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияАнкетиПатологияЗаболявания (МКБ)РецептиЗаведенияКалкулаториПроизводители