Избягвайте 6 възпалителни храни при артрит
Ревматоиндният артрит е автоимунно заболяване, което предизвиква болезнени възпаления във вътрешната тъкан на ставите. Много хора прибягват до помощта на медикаменти, но ежедневният начин на живот също оказва сериозно влияние върху състоянието.
При артрит е особено важно да се избират храни, които не водят до засилване на възпаленията и не предизвикват реакция от имунната система. Вижте кои продукти е препоръчително да избягвате, за да намалите вътрешните раздразнения и да облекчите болезнените симптоми.
1. Червено месо
То има високо съдържание на наситени мазнини, които водят до възпалителни процеси в организма и следователно могат да влошат състоянието на ставите. Пациенти често откриват, че симптомите на болка се подобряват при изключването на червени и мазни меса и заместването им с чисти продукти и растителен протеин.
2. Пържени храни
Те не само увеличават риска от наднормено тегло, но и съдържат вредни съединения, които се отделят като страничен продукт при процесите на пържене, гриловане и пастьоризиране на храните. Те водят до оксидативен стрес и възпаления, като по този начин увеличават риска от развиването на сериозни хронични заболявания.
3. Рафинирана захар и преработени въглехидрати
Този тип храни стимулира резки пикове и спадове в нивата на кръвната захар. Това води до отделянето на цитокини, които могат да предизвикат допълнителни раздразнения. Рафинираните храни увеличават киселинността на кръвта, което прави организма по-податлив на заболявания и възпалителни процеси.
4. Млечни продукти
Казеинът е протеин, който присъства в състава на млякото, и при много хора действа като алерген. Това води до негативен отговор на имунната система и възпаления.
5. Сол, изкуствени овкусители и подсладители
- Солта може да повиши кръвното, а също така изследвания показват, че при увеличена употреба тя е един от предразполагащите фактори за развитие на заболявания, свързани с имунната система.
- Мононатриевият глутамат, познат още като Е 621, също е изключително вреден за организма. Той участва в състава на различни полуфабрикати, бульони, смеси за готвене и инстантни продукти като супи и спагети.
- Аспартамът в диетичните храни и напитки е още една съставка, която е добре да избягвате, за да намалите възпалителните процеси в тялото.
6. Пакетирани храни
Ако решите да изключите една храна от режима си, препоръчително е това да са именно пакетираните храните. Пълни с изкуствени добавки, вредни мазнини, високи количества сол и захар, те са комбинация от продуктите, предизвикващи възпаления в организма.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: sepalika.com / bt.com
Снимки: dsm.com / blog.cheapism.com / newsmax.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КУРКУМИН КОМПЛЕКС капсули * 30 VIRIDIAN
СОРИА НАТУРАЛ ОЛИТАН ГЕЛ 40 г
ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ ПЕРИЛА капсули * 150 SANCT BERNHARD
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОНОВ ЕВКАЛИПТ 10 мл
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ГАУЛТЕРИЯ 10 мл
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛЮТИВА МЕНТА 10 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Домашни средства срещу болка в рамото
- 15 упражнения при дискова херния и болки в кръста
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Какво лекува английската сол
- Домашно лечение при възпаление на яйчниците
- Болка в петата - причини и домашно лечение
- Кодеин
- Лечение при ларингит
Коментари към Избягвайте 6 възпалителни храни при артрит