Използвайте противовъзпалителната диета при хронични заболявания
Вътрешни възпаления и нарушения в киселинно-алкалния баланс на тялото правят организма по-податлив към заболявания като артрит, сърдечни проблеми, Алцхаймер и дори рак. Някои храни намаляват възпаленията и ни снабдяват с антиоксиданти, а други увеличават киселинността и засилват възпалителните процеси.
Противовъзпалителната диета е изключително подходяща за хора с тежки и хронични заболявания, които трудно се лекуват единствено с лекарства. Това включва състояния като артрит, сърдечни болести, автоимунни заболявания, астма, псориазис, диабет и метаболитни отклонения. Режимът е подходящ и за тези, които се стремят към оптимално здраве и дълголетие.
Ето кои продукти е добре да избягвате, за да ограничите възпаленията, да забавите дегенеративните процеси и да подобрите метаболизма. Може да ограничите консумацията им до 1-2 пъти в седмицата или изцяло да ги изключите.
1. Захар, сладки изделия, безалкохолни
Захарта кара тялото да отделя възпалителни „сигнализатори”, наречени цитокини. Тя не предлагат ценни хранителни вещества, а повишава киселинността, намалява имунитета и вдига кръвната захар и холестерола. Всички тези фактори влияят негативно при вътрешни възпаления в организма.
Добре е да се избягват и наситени естествени подсладители като мед и сироп от агаве.
2. Млечни продукти - масло, мляко, сирене и сметана
Наситените мазнини и алергените, налични в млечните продукти, е добре силно да се ограничат при възпалителни процеси и заболявания. Ако предпочитате да не спирате изцяло млечните продукти, намалете сериозно консумацията на сирена и прясно мляко.
3. Червено месо, деликатесни колбаси, кренвирши и други преработени меса
Този тип месо съдържа високи количества наситени мазнини, които са вредни за сърцето и водят до покачване на лошия холестерол. Освен това при термична обработка се отделят канцерогенни вещества. Заместете такива продукти с бяло месо и риба.
4. Вредни мазнини
Избягвайте наситени и трансмазнини (хидрогенирани и частично хидрогенирани), които се съдържат в продукти като маргарина, растителните масла, слънчогледовото, шафрановото и царевичното олио. Вместо това използвайте повече зехтин и кокосово масло.
5. Пържени храни, снаксове и „фаст фууд” продукти
Ако искате да се радвате на оптимално здраве, е по-добре да зачеркнете от менюто си храни като пържени картофи, хапки, чипсове, снаксове и хамбургери. Вместо полезни Омега-3 мазнини, те съдържат Омега-6 мастни киселини, които имат възпалително действие.
6. Продукти от бяло брашно
Избирайте пълнозърнестите опции на тестени продукти като хляб, паста и крекери. Доверете се на засищащи цели храни като ечемик, ръж, елда, булгур и лимец.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: telegraph.co.uk / webmd.com / medicalnewstoday.com / drweil.com
Снимки: nearsay.com / zdrave.to
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОНОВ ЕВКАЛИПТ 10 мл
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ГАУЛТЕРИЯ 10 мл
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛЮТИВА МЕНТА 10 мл
ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ПЕТИГРЕН 10 мл
ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ ПЕРИЛА капсули * 150 SANCT BERNHARD
ИМУНОТЕРА капсули * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- СПЕЦИФИЧНИЯТ ВКУС В УСТАТА МОЖЕ ДА Е ПРИЗНАК НА СКРИТО ЗАБОЛЯВАНЕ
- Какво лекува английската сол
- Домашно лечение при възпаление на яйчниците
- Лечение при ларингит
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
Коментари към Използвайте противовъзпалителната диета при хронични заболявания