Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Използвайте котешки нокът при артритни болки и слаб имунитет

Използвайте котешки нокът при артритни болки и слаб имунитет

Използвайте котешки нокът при артритни болки и слаб имунитет - изображение

Билката котешки нокът произлиза от дъждовните гори на Амазония и Централна Америка, където от древността се използва за третиране на възпалителни заболявания, болки в ставите и стомаха, както и понижен имунитет. Нейното име е свързано с външния вид на увивното растение, чиито клонки имат извити бодли, напомнящи нокът на котка.

Тази интересна билка съдържа важни активни вещества с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, като се използва за повишаване на имунитета и облекчаване на ставните болки. Котешки нокът се намира под формата на таблетки и чай, а ето за какво може да използвате полезния екстракт.

Цветовете на котешкия нокът

  • Стимулиране на имунитета

Скорошните изследвания показват, че приемът на котешки нокът за продължителен период от време осезаемо повишава броя на белите кръвни клетки. Те са необходими за справянето с вътрешни инфекции и помагат да имаме по-добър имунитет. Билката съдържа и вещества като саменто, които имат антибактериални свойства.

Още проучвания сочат, че екстрактът съдейства за поправката на клетъчните ДНК структури. Това може да бъде особено полезно при възстановяване от химиотерапия, която често има негативни последици върху тях.

Таблетки котешки нокът

  • Облекчаване на ставните болки

Резултатите от различни тестове показват, че билката котешки нокът е натурално средство за подобряване на симптомите на ревматоиден артрит и остеоартрит. При изследванията участниците отбелязват понижаване на болката при движение, повече гъвкавост и намален прием на болкоуспокояващи лекарства. Единствено болката в покой и през нощта не била сериозно повлияна.

Ревматоидния артрит е автоимунно състояние, което води до възпаления и дискомфорт в ставите. Според проучване, пациентите с прием на котешки нокът регистрирали спад в броя на болящите ги стави. Една от причините за благоприятното действие на билката са пентацикличните оксиндол-алкалоиди, които действат като имуномодулатори и ограничават отделянето на веществата, предизвикващи възпаления.
Билката котешки нокътРедактор: Гергана Стоева
Източници: indigo-herbs.co.uk / healthline.com / verywellhealth.com
Снимки: abrighterwild.com / herbazest.com / satoridesigns.net / flickr.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаБотаникаЗдравни съветиНовиниНаучни публикацииЛюбопитноПсихологияВидеоНормативни актовеХранене при...ОрганизацииИнтервютаЛеченияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиИсторияАнкети