Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Разберете дали страдате от автоимунно заболяване чрез тези 10 признака

Разберете дали страдате от автоимунно заболяване чрез тези 10 признака

Разберете дали страдате от автоимунно заболяване чрез тези 10 признака - изображение

Автоимунните заболявания (диабет тип 1, тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит и други) се срещат все по-често в наши дни. Ако не се открият навреме, те могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Познаването на основните симптоми е първата стъпка към подобряване качеството на живот. Ако забележите някои от тях, не се колебайте да посетите лекар.

Автоимунните заболявания се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете. Тяхното диагностициране се смята за истинско предизвикателство, тъй като много заболявания от общо 80 вида нямат само един, а няколко сходни симптома. Моля, запишете всеки от тях, преди да се обърнете към специалист. Може да отнеме известно време за получаване на правилна диагноза, но след установяване на проблема, е много по-лесно да се справите с него. Това са 10 от най-често срещаните симптоми на автоимунни заболявания. Искаме да ги споделим с вас, за да бъдете сигурни, че не сте изложени на риск или за да започнете незабавно лечение.

1. Стомашни болки или храносмилателни проблеми

Един от най-често срещаните признаци на автоимунно заболяване е необичайното движение на червата, като запек и диария. То се наблюдава при болест на Крон, целиакия, хипотиреоидизъм и други. Ако забелязвате подобен симптом, незабавно посетете лекар, тъй като това може да бъде признак на сериозно заболяване.

2. Възпаление

Възпалението при автоимунното заболяване не се вижда с просто око, тъй като се случва вътре в организма. Въпреки това, има няколко признака, които да ви помогнат да разберете, че е време на посетите лекар. Например появата на гуша. Това е подуване на шията, причинено от разширяване на щитовидната жлеза. Всеки друг вид подуване се смята за признак на автоимунно заболяване

3. Постоянна или повтаряща се треска

Някои автоимунни заболявания започват с вирус, който атакува тялото и води до появата на треска. Тя може да изчезне или да се появи отново.

4. Умора

Представете си, че вашата имунна система е отслабнала под въздействието на автоимунно заболяване. Следователно, колкото по-болни ставате, толкова по-уморени се чувствате. Ако искате да вземете кратка дрямка след дълъг сън или изпитвате трудност да отворите очите сутрин, тогава може да става въпрос за автоимунно заболяване. Умората е признак на автоимунен хепатит, цьолиакия, болест на Хашимото, хемолитична анемия и синдром на раздразненото черво.

5. Подуване на жлезите

Това е основен признак на ревматоиден артрит, особено ако заболяването присъства в продължителен период на време. Лупусът и саркоидозата също могат да доведат до подуване на жлезите.

6. Обрив и сърбеж

Обривът и сърбежът са признак не само на алергия, както могат да си помислят повечето хора, но и на проблеми, свързани с имунната система. Диабет тип 1, болест на Хашимото, псориазис... Тези и още много други автоимунни заболявания имат подобен ефект върху кожата.

7. Чувство за изтръпване

Ако изпитвате чувство за изтръпване в областта на краката, е най-добре да посетите лекар. Това може да бъде признак за синдром на Гилен-Баре. Други симптоми на автоимунното заболяване включват учестен сърдечен ритъм, затруднено дишане и дори парализа.

8. Промяна в теглото

Били сте с нормално тегло през по-голямата част от живота си и след това внезапно сте започнали да сваляте килограми? Това се дължи на промените в метаболизма, причинени от имунната система. Има много автоимунни заболявания, които са свързани със загубата или наддаването на тегло. Такива са болест на Хашимото, болест на Грейвс и целиакия.

9. Промяна в цвета на кожата

Ако се събудите един ден и забележите жълт нюанс върху кожата и склерата, това може да бъде признак на автоимунен хепатит. Белите петна по кожата, от друга страна, разкриват наличие на витилиго.

10. Алергия към хранителните продукти

Друг симптом на автоимунно заболяване е алергията към хранителни продукти. Повечето хора смятат, че могат да я облекчат с прием на хистаминови хапчета. Но понякога те не помагат. Алергията към хранителни продукти може да бъде признак на заболявания, като целиакия и болест на Хашимото. Не е нужно да има обриви и сърбеж. Вместо това тялото започва да задържа вода и да развива необичайни движения на червата. Ако забележите нещо нередно след консумация на определени храни, незабавно посетете лекар.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.tunaturopata.es

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияОрганизацииХранене при...МикробиологияПатологияАлт. медицинаИсторияБотаникаИзследванияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлПсихологияДиетиНормативни актовеИнтервютаСоциални грижиКлинични пътекиСпециалистиАнкетиЗаведенияНаправления в медицинатаФизиологияТестовеСпорт