Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Използвайте тези 7 метода, ако искате да се научите да четете по-бързо

Използвайте тези 7 метода, ако искате да се научите да четете по-бързо

Използвайте тези 7 метода, ако искате да се научите да четете по-бързо - изображение

В свят, пълен с информация, е важно да получите колкото се може повече знания и да ги използвате по възможно най-добрия начин. Представяме ви няколко съвета, способни да ви помогнат в това начинание. С тяхна помощ може да се научите да четете по-бързо и да увеличите достъпа до полезна информация, за да си спестите време и усилия.

1. Не четете на себе си

Понякога, докато четем, си представяме, че изговаряме думите на глас. Това значително намалява скоростта на четене. Ето защо трябва да спрете да го правите. Дъвченето на дъвка по време на четене може да ви помогне да се отървете от този вреден навик, тъй като тя обхваща мускулите на устата и езика и предпазва от "говорене" със самия себе си. 

2. Не четете всяка дума

Хората са способни да сканират откъс от текст с дължина и ширина от 4 сантиметра. Това прави от 3 до 5 думи. Затова, вместо да четете всяка от тях, преместете поглед към следващия откъс и го сканирайте. Използвайте периферното си зрение и не се съсредоточавайте само върху една дума.

3. Движете очите по-малко

Докато четете, вие движите очите несъзнателно, защото те реагират на определени думи. По-вероятно е да спрете поглед върху тези от тях, които са прекалено дълги или непознати. Може да увеличите скоростта на четене, ако намалите броя на придвижването на погледа през реда. Затова не се спирайте върху определени думи и преминете към конкретни места на страницата.

4. Не се връщайте назад

Докато четем, често местим очи назад към предишни думи и изрази. Ние правим това както съзнателно, така и несъзнателно. Прекарваме много време в регресия и понякога дори прелистване на страници. За да предотвратите това, скрийте думите, които вече сте прочели, с обикновен лист.

5. Четете това, което е необходимо

 

Ако искате да потърсите определена информация във вестника или да се приготвите за изпит, прочетете заглавията и подзаглавията на всеки раздел. Сканирайте текста с поглед и маркирайте ключовите думи. Ако не четете нещо важно, обърнете внимание само на тези раздели, които ви интересуват.

6. Използвайте специални приложения

Съществуват специални мобилни приложения и компютърни софтуери, които флашват текста дума по дума и може да зададете скорост на четене. Заложете на тази, която е подходяща за вас и след това започнете да я увеличавате малко по малко, докато постигнете напредък.

7. Тествайте себе си

Проверете колко думи и страници може да прочетете за минута с помощта на таймер. Правете това редовно. Поставяйте си определени цели и се опитвайте да подобрите собствените си рекорди, докато не постигнете желаната скорост на четене.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.entrepreneur.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлАнкетиЗдравни съвети