Начало Съвети Околна среда и бит За дома Използвайте 15 практични идеи, за да освободите място в малкия апартамент

Използвайте 15 практични идеи, за да освободите място в малкия апартамент

Използвайте 15 практични идеи, за да освободите място в малкия апартамент - изображение

Малките къщи и апартаменти могат да бъдат трудни за подреждане. Ако непрекъснато се спъвате в разпилени играчки и обувки, удряте се в масата, която е прекалено голяма за вашата кухня или се чудите къде да сложите тиганите, ние сме тук, за да ви помогнем.

Представяме ви 15 страхотни идеи за това как да направите дома, в който живеете, истински рай. Най-хубавото е, че за целта дори не трябва да купувате нищо. Просто използвайте вашето въображение и творчески потенциал. 

1. Подредете шкафовете

Подреждане на шкафове

Ако във вашия шкаф има толкова много почистващи препарати, че те започват да падат, когато го отворите и не може да намерите това, което търсите, имаме решение. Просто закачете няколко кутии на вратите, за да съхранявате неща там. С този трик няма да имате нужда от допълнителни шкафове.

2. Скрийте кабелите за по-добър външен вид

Скриване на шкафове

Тази стойка за телевизор не само скрива кабелите, но служи като средство за съхранение на компактдискове, дистанционни управления и други малки неща. По този начин вашият дом може да изглежда по-спретнат, което автоматично предоставя усещане за по-голямо пространство.

3. Намерете алтернативи за нощните шкафчета

Алтернатива за нощни шкафчета

Нощните шкафчета могат да отнемат от свободното пространство във вашата стая, така че е добра идея да имате лицева дъска с всичко необходимо в нея. Освен това по този начин може да предпазите вещите от прах и замърсявания.

4. Закачете тиганите, за да спестите място и време

Закачване на тигани

Къде държите тиганите? Обзалагаме се, че ги криете във фурната или шкафовете. Вероятно прекарвате доста време, за да стигнете до този, от който имате нужда, подреждайки и преподреждайки отново. Но тези съдове заемат доста място. Не мислите ли, че може да го използвате по по-добър начин?

Най-простото и най-лесното решение е да закачите тиганите на стената. По този начин може да стигнете с лекота до този, от който имате нужда и да освободите шкафовете за други неща.

5. Изберете мултифункционални мебели

Избор на мултифункционални мебели

Ако в кухнята няма достатъчно място за перманентна маса, винаги може да я комбинирате с нещо. Например шкаф, където да съхранявате вашите съдове.

6. Подредете играчките

Подреждане на играчки

Не става въпрос само за детските играчки. Ако шиете, рисувате, плетете или се занимавате с друга творческа дейност, редът трябва да бъде вашето второ име. Когато не са подредени, всички тези дребни предмети създават истинска бъркотия. Затова вземете няколко малки и големи кутии, подредете всичко в тях и се насладете на свободното пространство.

7. Подредете плодовете и зеленчуците

Подреждане на плодове и зеленчуци

Винаги е трудно да намерите място за някои продукти. Морковите, картофите и другите неща заемат твърде много място, когато се съхраняват в торби. Опитайте с архивни кутии. Изберете такива, които осигуряват достатъчно въздух, за да поддържат плодовете и зеленчуците пресни. Дизайнът на тези "съдове" трябва да гарантира, че не заемат повече място от необходимото.

8. Превърнете старите предмети в практични рафтове

Превръщане на старите мебели в практични рафтове

Рафтовете се предлагат във всички форми и размери, затова не е трудно да изберете такива, които да пасват на вашите предпочитания. Тази стълба създава достатъчно място за съхранение като същевременно не изглежда прекалено обемиста.

9. Използвайте нетрадиционни легла

Употреба на нетрадиционни легла

Двуетажните легла са готини, но ако имате нужда само от горното, ето една страхотна идея. Може да подредите цялата стая... под леглото. Учебно бюро, рафтове за книги и играчки и дори малък килер. Децата ще бъдат очаровани от своето ново и организирано място.

10. Изхвърлете дъската за гладене...

Изхвърляне на дъската за гладене

Ако не може да намерите място за нея, не я купувайте. Това не означава, че трябва да спрете да гладите - намерете други начини да се справите с този проблем. Например, изберете подложка за гладене. Може да я съхранявате сгъната, където искате и да я разгънете, когато имате нужда от нея.

  • ... или я скрийте някъде

Скриване на дъската за гладене

Ако не може да живеете без дъска за гладене, ето още една идея. Изберете такава, която става за вграждане. Прикрепете я към място, където да пасне и да не заема почти никакво пространство.

11. Превърнете ваната в още едно място за съхранение

Съхраняване на предмети под банята

Ако имате малка баня, друго практично решение е да повдигнете леко ваната и да скриете всички необходими неща под нея. Създайте свой собствен дизайн и колкото се може повече чекмеджета.

12. Използвайте всеки свободен ъгъл

Използване на всеки свободен ъгъл

Асиметричните стаи често ни карат да изпадаме в паника, а не трябва. Всички тези ъгли са идеални за рафтове. Не ги оставяйте празни - възползвайте се от всеки сантиметър, който може да достигнете.

13. Прострете дрехите на прозореца

Простиране върху прозореца

Това приспособление се нарича “Blindry” и е комбинация от щори и сушилник. Когато нямате нужда от сушилника, просто го вдигнете нагоре, за да блокирате част от светлината в стаята. За съжаление, това все още е само концепция, но кой казва, че не може да го направите сами и да го превърнете в реалност?

14. Създайте оригинална масичка за кафе

Създаване на оригинална масичка за кафе

Дори местата, които обикновено смятаме, че не са добри за съхранение на разни неща, могат да помогнат за организиране на пространството. Има много различни варианти: от маси със скрити чекмеджета до такива, комбинирани с малки табуретки. Просто изберете тези, които харесвате.

15. Използвайте pegboard (дъска с дупки)

Употреба на дъска с дупки

Тези дъски са идеални за малки апартаменти. Може да ги закачите навсякъде - от кухнята до спалнята - и да наредите всички малки предмети, които използвате в ежедневието, върху тях.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайл