Начало Съвети Околна среда и бит Мода и облекло Използвайте 4 начина за премахване на мастило от текстил и кожа

Използвайте 4 начина за премахване на мастило от текстил и кожа

Използвайте 4 начина за премахване на мастило от текстил и кожа - изображение

Понякога се случва, без да искаме да изцапаме с мастило любима дреха или чанта. Ако се притеснявате, че петното няма да се заличи или че материята ще се повреди, може да използвате няколко метода за отстраняване без препарат.

Преди да ги приложите върху петното, нанесете малко от продукта някъде от вътрешната страна на дрехата, за да тествате дали това ще се отрази на цвета й.

1. Отстраняване на мастило от платове

  • Изопропилов алкохол

Нанесете върху памучен тампон или бяла кърпа и с леко потупване разнесете върху петното. Когато памукът започне да попива от мастилото, заменете с нов и продължете с процедурата до отстраняване на замърсяването. Изопропиловият спирт може да се използва за различни петна като химикал, маркер или писалка. Не прилагайте върху коприна и вълна.

Почистване на дрехи

  • Лак за коса с алкохол

Поставете кърпа под плата на засегнатата зона, а после обилно напръскайте със спрей за коса, съдържаш алкохол. Оставете да действа за 1 минута, а след това изтъркайте с чиста кърпа или памучен тампон.

  • Сода бикарбонат и вода

Пригответе микс от сода за хляб и вода в комбинация 2 към 1. С памук потупвайте и разнесете върху петното. Когато отстраните мастилото, премахнете останалата сода с чиста кърпа или салфетка.

  • Бял оцет

Може да започнете с този метод, преди да обработите с някой от гореизброените продукти или да го приложите, ако петното не е успяло да се заличи напълно. Накиснете за 30 минути в разтвор 1:1 бял оцет и вода, която не трябва да е гореща. На всеки 10 минути търкайте петното с гъба или кърпа, а накрая пуснете за пране.
Бял оцет
2. Отстраняване на мастило от кожа
Не използвайте тези методи за велур, а ако прилагате върху естествена кожа първо тествайте върху вътрешна част на чантата или якето, за да видите дали това ще се отрази на боята. Тези продукти са особено ефективни за различните видове изкуствена кожа.

  • С памук или клечка за уши нанесете изопропилов спирт върху петното, а след това попийте с чиста кърпа от плат или микрофибърна материя. Повторете процеса с нов напоен памучен тампон.
  • Напръскайте петното със спрей за коса, оставете да преседи за минута и разтъркайте със салфетка. Ако е нужно, отново напръскайте, добавете капка препарат за съдове и разнесете с пръст. След това отмийте с вода.

Почистване на кожа

Редактор: Гергана Стоева
Източник: mom.me / thespruce.com / wikihow.com
Снимки: mrright.in / meivintage.com / livemint.com / bazdeh.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиБотаникаПроизводителиТестове