Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Използвайте 5 практични трика, които могат да ви спестят бъдещи проблеми с автомобила

Използвайте 5 практични трика, които могат да ви спестят бъдещи проблеми с автомобила

Използвайте 5 практични трика, които могат да ви спестят бъдещи проблеми с автомобила - изображение

Хората ежедневно търсят съдействие от различни форуми, които да отговорят на техните въпроси. Например защо има студен въздух в жабката, когато колата започне да загрява или как се изсипва масло в двигател с помощта на отвертка? Опитни шофьори споделят с тях своите знания и трикове, които могат да помогнат за разрешаване на определени проблеми и аварийни ситуации. Ето някои от тях. 

1. Използвайте жабката като хладилник

Повечето модерни коли разполагат с отдушник в жабката. Неговото отваряне позволява на студения въздух от климатика да влезе в отделението. Разбира се, няма как да замразите пържола, но поне може да се снабдите с прясна храна и студени напитки по време на пътуване.

Мненията на хората относно ползите от този отдушник се разминават: едни смятат, че дупката е ненужна, а други - че е доста практична. Някои дори купуват специален маркуч, за да инсталират мини хладилник в превозното средство.

2. Телескопичен гаечен ключ

Ако трябва да смените гума, тогава гаечният ключ, разположен на изображението вляво, е най-добрият инструмент. Може да го удължите с помощта на тръба и да го превърнете в телескопичен гаечен ключ. Най-добре да използвате собственото тегло, за да развиете гайките по-лесно.

3. Поставете винт в гумата, за да закарате колата на механик

Ако имате известни шофьорски умения, вероятно сте запознати със ситуацията, в която някой друг на пътя посочва вашата гума, информирайки ви, че от нея излиза въздух. Но какво може да направите, за да разрешите проблема, ако не разполагате с комплект за ремонт в багажника?

Използвайте обикновен винт (както е показано на изображението), за да затворите дупката поне за кратко. Но трябва да знаете, че това е само временно решение - трябва да се свържете с механик възможно най-скоро.

4. Направете разтвор от вода и течност за чистачки

През топлия сезон много хора искат да пестят пари, затова използват обикновена вода вместо течност за чистачки за измиване на предното стъкло. Но трябва да знаете, че когато стане студено, резервоарът в колата може да се деформира и дори да се спука.

Някои хора използват течност за чистачки, когато температурата през нощта падне по нулата. През деня обаче времето става по-топло и концентратът започва да мирише. За да не унищожите резервоара, може да направите следното:

  • Смесете 2 литра течност за чистачки с 1 литър вода.

По този начин може да имате достатъчно течност за чистачки, за да не повредите резервоара.

5. Изсипете масло в двигателя с помощта на отвертка

Ако се страхувате от разливането на масло, използвайте отвертка. Тя работи на принципа на коктейлната лъжица. Но е по-практична от нея, защото се измива по-лесно след употреба.

Бонус: Нещо ново, което крадците правят

Както забелязвате, снимката по-горе показва не винт или пирон, а тръба. Ако гумата беше пробита с винт, нямаше да се образува толкова голям отвор и можеше да изминете известно разстояние с нея. Металната тръба, от друга страна, позволява на въздуха да излезе по-бързо, което е основната цел.

Как и кога се прави: Престъпниците правят това през нощта, когато движението на автомобилите е ограничено. Те поставят капан, направен от специални устройства с метални тръби и наблюдават от различни ъгли. Когато колата преминете през засегнатия участък, престъпниците започват да я следят до момента, в който шофьорът спира, за да провери гумите.

Какво се случва: Водачът забелязва спуканата гума. Той взима инструменти и започва да я сменя. Докато прави това, крадците се приближават и отмъкват всички ценни вещи от автомобила. Но кой би го заключил, ако се намира на изоставен път в непосредствена близост до него?

Понякога един от престъпниците предлага своята помощ, за да отвлече вниманието на шофьора, докато другия извършва обира. Бъдете внимателни.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: ourfreakingbudget.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАнкетиСнимкиЛайфстайлСпортСоциални грижи