Начало Съвети Околна среда и бит За дома Какво е натравяне с токсичен мухъл и как да го разпознаем

Какво е натравяне с токсичен мухъл и как да го разпознаем

Какво е натравяне с токсичен мухъл и как да го разпознаем - изображение

Мухълът е вид гъба, която се среща в много разновидности. Определението „токсичен черен мухъл” се отнася до няколко специфични вида с тъмен цвят и изключително вредно въздействие върху здравето. Те отделят токсични вещества, които дразнят респираторните пътища и могат да доведат до отравяне със сериозни симптоми.

Мухълът се развива добре в среда, където има повишена влага и процеси на кондензация, но появата му може да остане незабелязана. За сметка на това, той предизвиква симптоми, които е трудно да бъдат пренебрегнати.

Ето кои са някои от индикаторите, които може да подсказват, че в жилището ви се крие токсичен мухъл:

1. Респираторни и кожни проблеми
Мухълът отделя микотоксини, които дразнят дихателните пътища и могат да предизвикат реакция, подобна на алергия или настинка. Те може да са причина за появата на необяснима кашлица, запушен нос, раздразнения на очите и кожата.

2. Влошаване на астма и алергии
Токсичният мухъл влошава симптомите на вече съществуващи дихателни проблеми и алергии. Той може да доведе до главоболие, липса на енергия, честа кашлица, температура и затруднено дишане.

Главоболие и замаяност

3. Липса на концентрация и яснота
Черният мухъл обикновено се отразява не само на физическото здраве, но и на когнитивните процеси и емоциите. Пациенти, изложени на токсините му, често имат оплаквания като объркване, тревожност, загуба на памет, депресивни настроения и проблеми с концентрацията. Изследвания показват, че токсичната гъба затруднява функционирането на нервната система и мозъка.

4. Главоболие, отпадналост и чувствителност към светлина
Тези симптоми също могат да са причинени от контакт с черен мухъл и да се влошават, когато сте в заразеното жилище.

  • Как да постъпим

Ако сте забелязали, че от известно време не се чувствате добре и проявявате някои от гореизброените симптоми, без да има ясна причина, потърсете помощта на специалист. Мухълът често има характерна миризма, която може да ви помогне да откриете в коя стая е. Препоръчително е да напуснете жилището докато почистите токсичния черен мухъл или да се преместите на ново място.

Токсичен мухъл

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / amenclinics.com / thehealthflash.com / blacktoxicmolds.com
Снимки:doctormattintampa.com / slideshare.net / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниИсторияНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаЛайфстайлХранене при...ИзследванияСпециалистиКлинични пътекиЛеченияСпортПсихологияИнтервютаСнимкиФизиологияТестовеОрганизацииЗдравни проблеми