Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 5 от най-често срещаните добавки в храните, които са токсични за мозъка

5 от най-често срещаните добавки в храните, които са токсични за мозъка

5 от най-често срещаните добавки в храните, които са токсични за мозъка - изображение

На етикетите на ежедневно използвани хранителни продукти ще прочетете, че в тях има сол, витамин С, оцетна киселина (оцет) и др. Но не всички използвани добавки са здравословни.

Вижте 5 много често употребявани съставки, които са токсични за организма и се опитайте да намалите консумацията им.

1. Аспартам

Този изкуствен подсладител присъства масово в различни хранителни продукти. Изследвания сочат, че животни, хранени с аспартам, са развили гърчове и мозъчни тумори. Аспартамът се състои от три компонента, увреждащи мозъка - аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол.

2. Сукралоза

Докато влиянието на аспартама е добре известно, то това на изкуствения подсладител сукралоза, не е. Той представлява захар, свързана с хлор, което го прави токсичен хлор карбонат. Някои често срещани неврологични странични ефекти от консумацията на сукралоза са главоболие, мигрена, замаяност, тревожност, депресия. Друг страничен ефект е и покачването на тегло. Най-добре е да използвате естествени подсладители и да приемате храни, в които има такива.

3. Диацетил

Пуканките за микровълнова печка обикновено съдържат маслен ароматизатор с добавката диацетил, която предизвиква аромата на масло в тях. Диацетилът е способен да пресече кръвно-мозъчната бариера - защита, която предотвратява навлизането на вредни вещества в мозъка. Веществото не се посочва върху етикетите на хранителните стоки.

4. Мононатриев глутамат

Мононатриевият глутамат е повсеместно разпространен в преработените храни. Известен още като еквитотоксин, той представлява вещество, което буквално стимулира мозъчните клетки до смърт. А наистина тревожното нещо е, че не се изисква да бъде изписван на етикетите. Това прави много трудно избягването на консумацията му. Подправките и ароматизантите могат да съдържат до 99% мононатриев глутамат! Ето някои съставки, за които да внимавате, защото той присъства в тях:

  • Хидролизиран (растителен) протеин;
  • Хидролизиран растителен белтък;
  • Калциев казеинат;
  • Натриев казеинат;
  • Текстуриран протеин;
  • Автолизирана мая;
  • Екстракт от малц;
  • Пилешки аромати;

5. Алуминий

Алуминият е добавка към бакпулвера и противослепващите агенти. Това е най-богатият метал и е трудно да се избегне. Открива се в питейна вода, в дезодоранти, във фолио и в многобройни други неща. През 1970 г., направени аутопсии разкриват, че хората, които са били диагностицирани с болестта на Алцхаймер, имат по-голяма от нормалната концентрация на алуминий в мозъка, но науката все още не е определила със сигурност дали приемането на алуминий допринася за развитие на заболяването.

Избягването на тези пет химикала не е толкова трудно. Има здравословни алтернативи, които с малко усилия може да използвате.

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: wakeup-world.com
Снимка: bbcgoodfood.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНормативни актовеАлт. медицинаИсторияИзследванияЗдравни съветиСпециалистиБотаникаЛайфстайлХранене при...Клинични пътекиЛеченияСоциални грижиНовиниЕ-тата в хранитеСпорт