Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Какво е сънната парализа и как да се справим с нея

Какво е сънната парализа и как да се справим с нея

Какво е сънната парализа и как да се справим с нея - изображение

Сънната парализа е явление, свързано с преминаването на организма през различните фази на съня. Чoвек се чувства буден и в съзнание, но същевременно не може да движи тялото си, усеща притискаща тежест или има халюцинации. В повечето случаи това не е индикация за нещо сериозно, а последица от състояние на границата на съня и събуждането.

Сънната парализа може да настъпи в 2 периода, които включват времето след заспиването или малко преди събуждането. Епизодите траят от броени секунди до няколко минути, в които човек има визуални и слухови възприятия, но не може да се движи или да говори.

Симптоми
Често се наблюдават халюцинации, свързани с усещане на заплашително присъствие или тъмна фигура, чуване на звуци и чувство на грозяща опасност. Може да се изпита тежест в гърдите и затруднено дишане. Други често срещани симптоми са усещане, че падате или се издигате във въздуха, както и наблюдаване на стаята и тялото ви от перспективата на трето лице.

Сънна парализаПричини
При сън тялото преминава през различни цикли, като REM фазата се характеризира със засилена мозъчна активност, сънуване, бързо местене на очите и обездвижване на тялото. Сънна парализа настъпва при несинхронизирано навлизане или излизане от REM фазата, при което съзнанието е частично будно, но тялото остава парализирано.

Състоянието е трудно да се асоциира с конкретна причина, но някои от факторите, които могат да доведат до появата му включват нерегулярен режим на сън, стрес, недоспиване или спане по гръб.

Превантивни мерки
Сънната парализа обикновено предизвиква реакция на страх, но всъщност не е опасно състояние за тялото и мозъка. Има няколко стъпки, които може да предприемете, за да предотвратите появата й.

Поддържайте редовен режим на заспиване и събуждане. Избягвайте последователни дни на недоспиване и си осигурявайте 6-8 часа сън.

Погрижете се за проблеми като стрес, претоварване или тревожни разстройства, които могат да вредят на качеството на съня ви. Ако е нужно се консултирайте със специалист относно медикаменти, които могат да помогнат.

Стрес и недоспиване

Ако сте в състояние на сънна парализа, се опитайте да контролирате дишането си, като задържите дъха си за известно време или дишате по-бързо и шумно. Това може да ви помогне да се събудите по-лесно. Опитайте да задвижите малък мускул като пръст на ръката, за да излезете от парализата.

Важно е да останете спокойни и да бъдете обективни. Опитайте да се фокусирате върху забелязване и анализиране на малки детайли от ситуацията. Осъзнаването и приемането на състоянието помага да намалите първичната реакция на страх.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: medicalnewstoday.com / thesleepparalysisproject.org
Снимки: mhoninoticias.com / meetmattfraser.com / hindustantimes.com / preferredbloggers.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиВидеоИсторияХранене при...СнимкиСпортБотаникаАлт. медицинаЛеченияФизиологияДиетиИзследвания