Начало Съвети Здрав дух Емоции Защо имаме кошмари и как да спим спокойно

Защо имаме кошмари и как да спим спокойно

Защо имаме кошмари и как да спим спокойно - изображение

Когато спим, умът остава активен. Докато сънуваме, тялото изглежда спокойно, но очите се движат, а в мозъка протичат вълни, които се наблюдават при физически дейности като вървенето. Кошмарите обикновено се появяват в дълбоката фаза на съня, а според изследванията най-честите им сюжети включват падане, преследване, парализиране в опасна ситуация, закъсняване или смърт на близък човек.

Ето някои съвети за по-добър сън, ако често спите неспокойно и имате кошмари.

1. Открийте източника на тревожност

Понякога сънищата рефлектират реално състояние на нервно напрежение, което е свързано с преживяването на проблем. Кошмарите ви могат да са причинени от стресова ситуация в личния или професионалния живот, травмиращо събитие или нелекувано тревожно разстройство.

Изследванията показват, че хора, които преживяват изолация, недоверие и емоционална отчужденост, са по-склонни да имат лоши сънища. Ако откриете, че определена проблемна ситуация ви носи стрес и негативни емоции, потърсете помощ от психолог.

Стрес

2. Повече почивка и приятни занимания
Финландско изследване показва, че изтощението и преумората водят до проблеми със заспиването и неприятни сънища. Отделете време за почивка и дейности, които благоприятстват физическото и психическото здраве. Движението е един от най-добрите методи за справяне със стреса и прочистване на съзнанието. Събирането и споделянето с приятели също помага да се разтоварите.

3. Без храна и екрани преди сън
Това може да предизвика неспокоен сън, защото храната ускорява метаболизма и изпраща сигнали към мозъка да остане активен. Добре е да не се храните няколко часа преди сън и вечер да избягвате захарта. Синята светлина от екраните на телефона, компютъра и телевизора влияе на хормоните на съня. Освен това използването им може да стимулира мозъка преди сън и да ви попречи да заспите.

Хранене вечер4. Ограничете негативните медии
На подсъзнателно ниво мозъкът запазва много информация, за която мислим, че не сме обърнали особено внимание. Страшни филми, обезпокоителни сценарии и напрягащи новини оставят отпечатък, който може да продължи да произвежда асоциации за дълъг период от време.

5. Създайте приятна атмосфера за сън
Направете стаята ви добро място за сън като затъмните и поддържате приятна температура. Вземете топъл душ, за да се освободите от напрежението и да се настроите за спокойна вечер. Може да блокирате шума с тапи за уши или да се приспите, слушайки запис на любима книга. Преди заспиване мислете не за проблеми, а за мечтите и плановете си.

Атмосфера за сън

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: huffingtonpost.com / wikihow.com
Снимки: myfitnesspal.com / huffingtonpost.com / sourcing4u.co.uk / elderhsquill.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоФизиологияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаСпортСнимкиЛеченияБотаникаТестовеХранене при...ДиетиИзследвания