Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт

Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт

Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт - изображение

Световната здравна организация насърчава хората да консумират повече риба, защото така се намалява рискът от развитие на ракови заболявания. Но трябва да знаете как да изберете здравословен и висококачествен продукт.

Има много митове и спекулации, когато става въпрос за закупуване на риба. Тези вярвания често възпрепятстват взимането на правилно решение. Представяме ви най-често срещаните въпроси и отговори, които могат да ви помогнат да изберете хубава и вкусна риба.

1. Охладена или замразена риба

Охладената риба (тази, която е поставена върху кубчета лед в магазина) е прясна риба, която се охлажда до определена температура, веднага след като е уловена. Трябва да знаете 3 неща за нея:

  • Почти винаги охладената риба идва от аквакултури. Това означава, че тя се отглежда по изкуствен път в рибни стопанства.
  • Времето за съхранение на продуктите е не повече от 12 дни.
  • Често замразената риба се размразява и продава като охладена.

Ето защо, преди да преминете към нейното закупуване, попитайте продавача къде е била уловена. Колкото по-далеч е мястото, толкова по-голяма е вероятността рибата да бъде замразена. Например голяма част от сьомгата се внася от Чили и разбира се, тя трябва да бъде замразена, когато се транспортира към други страни. Затова ако ви се предлага свежа сьомга от Чили, това е измама.

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, е размерът на рибата. Тази, която се отглежда по изкуствен път, е пълна с хормони на растежа и антибиотици. Така че колкото е по-голяма, толкова по-голям е рискът. При възможност купувайте по-малко количество от този продукт.

2. Каква е разликата във вкуса и състава на прясната и замразената риба

Изследователска група от Норвегия провежда серия от експерименти и стига до извода, че замразената риба е също толкова богата на витамини и други хранителни вещества, колкото прясната. Замразеният хранителен продукт може да има по-различен вкус от свежия, но определено не съдържа никакви паразити, за разлика от пресния вариант. Разбира се, това важи само за риби, които са били замразявани и съхранявани по неправилен начин.

Ако рибата е странно оформена (като на снимката например), това не означава, че качеството е лошо. Понякога тя замръзва, докато се намира на кораба. Това води до нейната деформация. Лош признак е, когато замразената риба се слепва за друга. Това може да означава, че тя е била размразявана и след това отново замразена. За да проверете колко е прясна, поставете горещ нож върху нея и я помиришете. Ако миризмата е неприятна, това означава, че е била замразена, след като вече качеството й се е влошило.

Между другото, ако искате да запазите витамините и хранителните вещества в рибата, трябва да я размразите, поставяйки я в хладилника и да я сготвите веднага след това.

3. Филе или цяла риба

Според данни, предоставени от Oceana, близо 20% от всички риби в магазините са фалшиви. Филето е най-лесно за подправяне. Например морската треска често се продава под формата на риба тон, която е най-скъпата в света. Затова, ако може да избирате, заложете на цялата риба. Друг аргумент срещу закупуването на филе е химичната смес, която някои производители използват, за да се отърват от костите.

Ако все пак, ако искате да купите филе, изберете такова с кожа. Но преди да отидете в магазина, се уверете, че знаете как изглежда тя при различните видове риба. Например треската има сивозелен нюанс и тъмни ивици по тялото.

4. Колко скреж трябва да има върху рибата и какво означава това

Според закона количеството скреж не трябва да надвишава 5% от теглото на рибата. Но, за съжаление, информацията на опаковката невинаги е вярна. Ударете рибата с твърд предмет - ако забележите ледени пукнатини, вероятно има повече от 5% замразяване.

Начинът, по който изглежда ледът, може да разкрие много за качеството на рибата. Ако забележите пукнатини или бели петна, това означава, че продуктът е бил размразяван и замразяван няколко пъти. Ако ледът е жълт, тогава рибата не е прясна.

5. За какво трябва да гледате върху етикета

От 2016 година в много страни по света има закон, който задължава производителите да предоставят данни за мястото на улов и преработка на рибата върху етикета. Тази информация е важна при закупуване на филе. Ако рибата е уловена от място, което се намира далеч от производителя, това означава, че е била замразена при транспортирането до фабриката, после размразена и превърната във филе и накрая - отново замразена. Качеството на този тип продукти не може да бъде добро.

Също така върху опаковката трябва да има информация за съдържанието. Изберете продукт, който няма нищо друго, освен риба и вода. Някои могат да съдържат полифосфат, който запазва водата в рибата, за да тежи повече продуктът.

6. Как да разпознаем полифосфата в рибата

Много хора изпадат в ситуация, в която купуват филе, размразяват го и получават двойно по-малко количество от него. Това изкуствено увеличаване на теглото не се дължи само на леда, но и на полифосфата, запазващ водата в мускулите на рибата. Ако етикетът не посочва, че продуктът съдържа това химично вещество, може да го разпознаете по блясъка на повърхността. Когато изпържите риба, която съдържа полифосфат, тя става пенеста и сива.

7. Кои вредни химикали могат да бъдат намерени в рибата

Рибите могат да съдържат и други химични вещества, освен полифосфат. Сомът, пангасиусът и тилапията, които се отглеждат в река Меконг (една от най-замърсените реки в света), често съдържат такива химикали. Тестове върху виетнамски риби показват, че в тях има високи нива на живак, амоняк и антибиотици. Освен тези химикали, се забелязва и наличие на биогенни амини (това са химични вещества, които се появяват при неправилно съхранение). Най-опасният сред тях е хистаминът.

8. Коя риба е по-добре да не купувате

Освен виетнамската риба има и други видове (отглеждани както в стопанства, така и в дивата природа), които изобщо не трябва да консумирате. Проблемът с дивите видове е високото наличие на живак. Между другото, рибата е най-често срещаната причина за отравяне с това вещество. Колкото по-възрастна и по-голяма е тя, толкова повече живак има в нея. Най-отровните видове са риба меч, акула, риба тон, кралска скумрия и атлантически големоглав.

Проблемите с рибните стопанства също могат да бъдат доста неприятни. При тях има ниско наличие на хранителни вещества, причинено от лошото хранене и околната среда. Освен това сьомгата, отглеждана в такива водоеми, съдържа по-малко мазнини, отколкото тази в дивата природа и при нея има голям шанс за наличие на хормон на растежа и антибиотици. Най-популярните видове риба, отглеждани във ферми, са сьомга, шаран, сом, морски вълк, ципура, пангасиус и тилапия.

Разбира се, може да попитате: "Какво да ям тогава?" Най-добрата риба, която може да изберете, е херинга, треска, хек, сайра или сардини. Ако търсите сьомга, огледайте се за сребриста сьомга. Видовете, споменати по-горе, не се отглеждат във ферми. При тях има минимална вероятност от замърсяване с живак.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: thefishsite.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниДиетиЛюбопитноСпортИстория