Начало Съвети Здрав дух Общуване Как да излъчваме увереност чрез езика на тялото

Как да излъчваме увереност чрез езика на тялото

Как да излъчваме увереност чрез езика на тялото - изображение

Ние говорим не само с думи, но и чрез движения, жестове и интонация. Езикът на тялото придава нов смисъл на това, което казваме и може да разкрие много неща за характера ни. Изследвания показват, че когато стойката ни излъчва увереност, започваме да се чувстваме по-решителни, а другите ни възприемат като по-убедителни.

Ако искате да се чувствате по-уверени в дадена ситуация и да създадете добро впечатление, използвайте 4 техники за общуване чрез езика на тялото.

1. Зрителен контакт
Един от задължителните елементи на пълноценното общуване е поддържането на контакт с очите. Това изгражда по-добра връзка със събеседника ви. От една страна показва вашия респект и внимание, а освен това печели доверие, защото хората, които лъжат или се притесняват, избягват зрителен контакт. Ако говорите на група, отделяйте около 4 секунди на човек, след което отмествайте поглед към някой от другите събеседници.

Зрителен контакт

2. Ориентация на тялото и ръцете
Дръжте лицето и тялото насочени към хората, с които говорите. Леко се наклонете в посока на събеседника си, за да покажете внимание, ангажираност и съпричастност. Тревожността кара хората да създават дистанция в общуването, докато увереният човек показва готовност за дискусия.

Избягвайте да стоите прегърбени или свити. Притеснителните хора изграждат защитни пози, като се извъртат настрани, кръстосват ръцете или докосват косата си. Излъчвайте увереност, като стоите изправени и използвате плавна отмерена жестикулация. Сведете нервните движения на ръцете до минимум. Вместо това ги използвайте, за да акцентирате определени моменти от разговора или да допълните разказа си с описателни жестове.

Уверена походка

3. Походка
Ходете с вдигната глава, а когато влизате в стаята не забивайте поглед в земята. Спокойно огледайте пространството около вас и поздравете с усмивка. Вървете с големи крачки и поддържайте равномерно темпо. Походката на уверените хора излъчва авторитет, спокойствие и решителност.

4. Дишане
Въпреки че не е толкова очевидно, правилното дишане също е важен компонент от езика на тялото. То ви помага да намалите нивата на стрес и да говорите по-ясно. Опитайте се да дишате бавно и да правите периодични паузи, докато говорите. Когато човек се притеснява, е склонен да говори бързо, което затруднява комуникацията. Може да наблюдавате езика на тялото на известни водещи или презентатори и да ги използвате като модел на комуникация.

Равномерно дишане

Редактор: Гергана Стоева
Източници: verywellmind.com / virtualspeech.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноТестовеАлт. медицинаЛеченияСоциални грижиФизиологияБотаника