Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Как да направите страхотен масаж, който да предостави лечебен ефект

Как да направите страхотен масаж, който да предостави лечебен ефект

Как да направите страхотен масаж, който да предостави лечебен ефект - изображение

Ако искате да направите страхотен масаж на вашите близки или партньор, тази статия е точно това, от което се нуждаете. Какво по-хубаво от насърчаване на релаксацията и намаляване на стреса след тежък работен ден? Разбира се, за да направите добър масаж, трябва да следвате някои прости правила, тъй като тази процедура има противопоказания - може да ги намерите в края на статията. Ето няколко трика и съвета, които да помогнат за постигане на това начинание.

1. Създайте релаксираща атмосфера

Изключете всички мобилни устройства, които могат да разсеят вашия партньор. Подгответе работното място. Пуснете тиха музика, запалете ароматни свещи, пригответе масажно олио и извадете няколко топли кърпи от шкафа (част от тях са необходими за покриване на зоните, които вече са масажирани).

2. Започнете с краката

Нашите крака буквално трупат напрежение, така че, когато ги масажирате, приложете натиск върху цялата повърхност, но се уверете, че не натискате прекалено силно.

Започнете с пръстите. След това преминете към прасците. Приложете натиск с кръгови движения, избягвайки зоната под коляното. Преминете от пищяла към бедрото. Разтрийте мускулите. Когато приключите с единия крак, го покрийте с кърпа и направете същото с другия.

3. Масажирайте врата, гърба и рамената

След като приключите с краката, преминете към долната част на гърба. Не забравяйте, че е забранено да прилагате натиск върху тази област. Масажирайте леко мускулите и се насочете към двете страни на гръбначния стълб, придържайки длани перпендикулярно една на друга. След това може да масажирате целия гръб и раменете с помощта на пръсти.

Докато правите масаж на врата и раменете, притиснете по-силно, сякаш "дълбаете" в мускулите. Но не прекалявайте.

4. Обърнете внимание на ръцете

Поставете ръката на партньора близо до неговото тяло и приложете натиск върху цялата повърхност. Не забравяйте за мускулите на предмишницата. Вашите движения трябва да бъдат плавни, но силни. След това вземете дланта му и я масажирайте с помощта на палци. Не забравяйте да направите масаж на всеки отделен пръст.

5. Накрая масажирайте главата

Помолете партньора да се обърне по гръб и го покрийте с кърпа. Използвайте палци, за да масажирате нежно върха на главата. Може да "чешете" скалпа за предоставяне на по-приятно чувство. Масажирайте гънките и лобовете на всяко ухо в продължение на 30 секунди. Поставете длани върху лицето на партньора, така че вашите палци да могат да масажират челото, веждите и зоната между тях. Накрая внимателно направете масаж на слепоочията.

Не забравяйте за противопоказанията

Не се препоръчва да правите масаж при наличието на:

 • кожни лезии и големи бенки;
 • проблеми с гръбначния стълб (херния, сколиоза и други); 
 • коагулопатия (нарушение в кръвосъсирването);
 • тромбоза и увредени кръвоносни съдове;
 • диабет, онкология, остеопороза и други сериозни заболявания;
 • висока телесна температура;

Бонус: Трикове, които могат да направят вашия масаж уникален

 • Преди да започнете масажа, втрийте малко масажно олио в ръцете си. Не го изсипвайте директно върху тялото на партньора.
 • В повечето случаи използвайте основата на дланите. За да масажирате по-чувствителните зони, прибегнете до употребата на пръстите.
 • Не прилагайте натиск върху костите. Масажирайте само мускулите.
 • Не бързайте.
 • Обърнете достатъчно внимание на всяка част от тялото.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: thanyapura.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниАлт. медицинаИсторияСпортСнимкиЛеченияБотаникаСпециалисти