Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да обелите варените яйца по-лесно

Как да обелите варените яйца по-лесно

Как да обелите варените яйца по-лесно - изображение

Ако обичате да хапвате варени яйца, вероятно знаете, че тяхното белене може да се окаже истинско предизвикателство. Поради тази причина искаме да ви представим един лесен трик, който действително работи доста добре.

Яйцата са важна част от диетата на хора, които тренират и искат да поддържат красиво тяло. Тези хранителни продукти помагат за изграждане и възстановяване на мускулите. Освен това притежават многобройни ползи за здравето на човешкия организъм. Ето някои интересни факти за тях:

И двете части на яйцето (белтък и жълтък) имат своите предимства. Те са богати на витамини, минерали, протеини, есенциални мастни киселини, цинк, селен, калций, фосфор и други.

Редовната консумация на яйца повишава нивата на добрия холестерол, като заедно с това намалява риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания. Тези натурални продукти са пълни с холин. Това е важно хранително вещество, което изгражда клетъчните мембрани и произвежда сигнални молекули в мозъка. Също така може да помогне за подобряване на зрението, намаляване на триглицеридите и изгаряне на излишните мазнини в тялото.

И така, трикът е много лесен. Следващият път, когато искате да варите яйца, добавете 1 чаена лъжица сода за хляб към водата.

Старите яйца са по-лесни за белене, защото са по-алкални. Свежите, от друга страна, са по-киселинни и тяхната черупка е по-трудна за премахване. Содата за хляб повишава алкалността на яйцата. По този начин способства за тяхното мигновено белене.

Това са още няколко трика, които помагат за постигане на перфектни сварени яйца:

  • Ако не сте сигурни дали яйцата са пресни, потопете ги в съд с вода и наблюдавайте внимателно. Ако са разположени вертикално и не потъват, тогава може да преминете към тяхното приготвяне. Ако яйцата заемат хоризонтална позиция и потъват, това означава, че са прекалено пресни.
  • Загрейте хранителните продукти, преди да ги поставите в съд с топла вода. По този начин може да предотвратите тяхното напукване.
  • Ако искате твърд белтък и рохкав жълтък, потопете яйцата в гореща вода с помощта на супена лъжица. Засечете времето. Имате нужда от 3 минути или малко повече, ако са по-големи на размер.
  • Обичате твърдо сварени яйца? Тогава ги потопите в тенджера със студена вода и да ги оставите да къкрят на умерен огън.
  • Винаги покривайте яйцата с вода, докато ги варите. По този начин може да предотвратите тяхното неравномерно приготвяне.
  • Ако варите яйцата прекалено дълго време, има голяма вероятност белтъкът да стане като дъвка, а жълтъкът да придобие зеленикав оттенък.
  • След като сварите продуктите, трябва да ги потопите в студена вода. По този начин може да улесните тяхното белене.
  • Ако искате да приготвите омлет в черупка, разклатете яйцето, преди да го сварите. Този метод се нарича "златно яйце" - заради вътрешността на продукта, която придобива жълт цвят.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: organichealthcorner.com
Снимка: fillyourplate.org/savoryexperiments.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлНовиниЛюбопитноХранене при...АнкетиВидеоСнимкиДиетиАлт. медицина