Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат

Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат

от 26 юни 2015г., обновено на 15 авг 2022г.
Редактор: Редакционен екип на Фрамар.бг
 Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Обичате да си хапвате сварени яйца, но се ядосвате, когато яйцето се спука по време на варенето и още повече, ако забележите пукнатина, още преди да сте го сварили? Тогава продължете да четете, защото ще споделим с вас някои хитрини при варене на яйцата, с помощта на които черупката няма да се спука, ще я премахнете лесно и ще разберете как може да сварите вече спукано яйце.

  • Рецепта за приготвяне на яйцата на пара
  • Тънкости за приготвяне на яйца на пара
  • Как да сварим яйцата, без да се спукат
  • Как да сварим пукнатите яйца

Как да приготвим яйцата на пара

Ако не разполагате с пароварка, пригответе си тенджера с около 2 пръста вода на дъното и поставете в нея кошничка за приготвяне на храни на пара. След това затворете тенджерата с капак и я сложете върху котлона. Когато водата заври, сложете 4-6 яйца в кошничката и отново затворете съда с капак. Ако предпочитате яйцата рохки, варете ги по този начин в продължение на 6-7 минути. За твърдо сварени яйца са необходими 12 минути.

Междувременно пригответе купа с вода и сложете в нея няколко кубчета лед.

Когато премахнете яйцата от котлона, веднага ги сложете в ледената вода и оставете да престоят в нея около 3-5 минути.

сварено яйце

Тънкости за приготвяне на яйца на пара

Приготвените на пара яйца се обелват по-лесно от сварените във вода. За да бъдат сполучливи, обърнете внимание на няколко момента:

  • Водата не трябва да покрива яйцата. Количество й да е достатъчно за образуване на пара.
  • В случай че не разполагате с кошничка за готвене на пара, може да използвате метален гевгир.
  • Включете котлона на висока температура, за да може водата да заври бързо.
  • Когато сложите яйцата в кошницата и затворите съда с капак, може да намалите малко температурата (до средна.)
  • Важно е да използвате тенджера, която се затваря плътно с капак, за да може да задържите парата.
  • Използвайте ръкохватки, за да не изгорите ръцете си с парата, когато слагате яйцата в съда.
  • Не отваряйте капака на тенджерата, освен ако не сте решили да извадите яйцата. Изпускането на парата може да попречи на процеса на приготвяне и крайният резултат да не ви хареса.

Когато сложите вече сварените горещи яйца в студена вода, се прекратява процесът на приготвяне и жълтъкът няма да се втвърдява повече. Разбира се, с охладените яйца не рискувате да изгорите пръстите си, докато премахвате черупката.

Яйцата, приготвени на пара, може да съхранявате в хладилник до 5 дни след приготвянето.

Знаете ли, че може да си приготвите яйцата и във фурната. Не е правилно да се определят като варени, но вкусът им е почти същият и черупките им се премахват лесно. За целта сложете яйцата във формички да мъфини/кексчета. Включете фурната на 160°C и изпечете яйцата за 25-30 минути.

Сваряване на яйца във вода

Ако сте решили да сварите яйцата по добре познатият начин, е добре да знаете някои хитрости, с помощта на които рискът от напукване или счупване на черупките е по-малък.

Как да сварим яйцата, без да се спукат

  • Не слагайте студени яйца в гореща вода. Най-добре е да залеете яйцата със студена вода, която да се затопли постепенно. Топлата вода в съчетание със студените яйца би могла да предизвика "шок", който да доведе до напукване на черупката по време на варене.
  • Преди да сварите яйцата, измийте ги старателно под течаща вода (за предпочитане топла).
  • Не варете яйцата в силно вряща вода, достатъчно е течността само да „бълбука“, т.е температурата на котлона не трябва да бъде много висока.
  • Нивото на водата в съда трябва да бъде около сантиметър над яйцата.
  • Не затваряйте съда с капак.
  • Сложете на дъното на тенджерата съд (например чиния), обърнат с дъното нагоре, или кърпа.
  • Яйцата, варени на силен огън, имат твърд белтък и течен жълтък и обратното, ако са приготвяни на бавен.
  • Добавете по 1 чаена лъжица натурален ябълков оцет за всяко яйце. Това трябва да стане преди водата да заври. Натуралният оцет позволява на белтъците да коагулират по-бързо, като по този начин те запечатват порите на черупката, предпазвайки я от напукване.
Намокрете ножа със студена вода и когато режете сварените яйца, те няма да се смачкат или разпаднат.

>>> Колко време да варим яйцата, за да станат точно както ги предпочитаме

Спукано сварено яйце

Как да сварим пукнатите яйца

Обикновено използваме счупените или пукнати яйца за омлети или за приготвяне на различни сладкиши, торти и т. н. Но има всякакви ситуации... Представете си, че ви трябва варено яйце, а в хладилника има само едно и то спукано или пък купувате 10 яйца от супермаркета, прибирате се вкъщи е виждате, че 6 от тях са пукнати. Да, неприятно е, но има начин да ги сварите.

  • Намажете пукнатината в черупката с лимонов сок и сварете яйцето в много солена вода. Съществува мнение, че ако яйцата се варят в солена вода, те не се напукват. Всъщност това не е съвсем така. Солта не предпазва черупката от напукване, но помага за "свиването" на белтъка и той не изтича във водата, ако яйцето вече е спукано.
  • Добавете оцет във водата, в която ще варите яйцата. Както вече споменахме по-горе, при добавяне на оцет във водата белтъците се "свиват" и "запечатват" порите на черупката, предпазвайки я от напукване. Но когато черупката вече е спукана оцетът възпрепятства изтичането на белтъците през пукнатините.
Още по темата:
  • Опитайте трик за белене на яйце с чаша Опитайте трик за белене на яйце с чаша
  • Пригответе си ориз на пара без необходимия уред Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
  • Пригответе си зеленчуци на пара, без необходимия уред Пригответе си зеленчуци на пара, без необходимия уред
  • Как да придадете на сварените яйца форми на сърца Как да придадете на сварените яйца форми на сърца
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СЪД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА - MICRO STEAMER
29.00лв.

СЪД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА - MICRO STEAMER

КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY
305.00лв.

КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY

Безплатна доставка за България!
УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА 3 НИВА PETRA
149.00лв.

УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА 3 НИВА PETRA

Безплатна доставка за България!
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
119.00лв.

УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л

Нов
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ОРИЗ И ВАРИВА ETA GRANELLINO 1.5 л
139.00лв.

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ОРИЗ И ВАРИВА ETA GRANELLINO 1.5 л

Безплатна доставка за България!

Коментари към Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 03 August 2022 в 12:21

    Сл.Димова

    Не се ли оставят на стайна температура, за да не се пукнат черупките в горещия съд?

    Здравейте, да, има риск от напукване на черупката от температурния шок. Благодарим Ви! Ще уточним това в текста.

  2. Сл.Димова 
    на 02 August 2022 в 22:47

    Не се ли оставят на стайна температура, за да не се пукнат черупките в горещия съд?

СТАТИЯТА е свързана към

  • Околна среда и бит
  • Хранене и готвене
  • Колко време се варят различните видове яйца
  • Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме
  • 12 интересни идеи за украса от варени яйца
  • Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда
  • Пълнени яйца с авокадо
  • Яйчена диета
  • Пълнени сварени яйца с шунка, кашкавал и майонеза
  • Пълнени панирани яйца
  • 7-дневна диета с яйца
  • Мариновани яйца в соев сос
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 27 дни, 8 часа и 43 мин.

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 42 дни, 15 часа и 38 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 18 часа и 12 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 9 часа и 12 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 9 часа и 23 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 9 часа и 30 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival