Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат
Обичате да си хапвате сварени яйца, но се ядосвате, когато яйцето се спука по време на варенето и още повече, ако забележите пукнатина, още преди да сте го сварили? Тогава продължете да четете, защото ще споделим с вас някои хитрини при варене на яйцата, с помощта на които черупката няма да се спука, ще я премахнете лесно и ще разберете как може да сварите вече спукано яйце.
- Рецепта за приготвяне на яйцата на пара
- Тънкости за приготвяне на яйца на пара
- Как да сварим яйцата, без да се спукат
- Как да сварим пукнатите яйца
Как да приготвим яйцата на пара
Ако не разполагате с пароварка, пригответе си тенджера с около 2 пръста вода на дъното и поставете в нея кошничка за приготвяне на храни на пара. След това затворете тенджерата с капак и я сложете върху котлона. Когато водата заври, сложете 4-6 яйца в кошничката и отново затворете съда с капак. Ако предпочитате яйцата рохки, варете ги по този начин в продължение на 6-7 минути. За твърдо сварени яйца са необходими 12 минути.
Междувременно пригответе купа с вода и сложете в нея няколко кубчета лед.
Когато премахнете яйцата от котлона, веднага ги сложете в ледената вода и оставете да престоят в нея около 3-5 минути.
Тънкости за приготвяне на яйца на пара
Приготвените на пара яйца се обелват по-лесно от сварените във вода. За да бъдат сполучливи, обърнете внимание на няколко момента:
- Водата не трябва да покрива яйцата. Количество й да е достатъчно за образуване на пара.
- В случай че не разполагате с кошничка за готвене на пара, може да използвате метален гевгир.
- Включете котлона на висока температура, за да може водата да заври бързо.
- Когато сложите яйцата в кошницата и затворите съда с капак, може да намалите малко температурата (до средна.)
- Важно е да използвате тенджера, която се затваря плътно с капак, за да може да задържите парата.
- Използвайте ръкохватки, за да не изгорите ръцете си с парата, когато слагате яйцата в съда.
- Не отваряйте капака на тенджерата, освен ако не сте решили да извадите яйцата. Изпускането на парата може да попречи на процеса на приготвяне и крайният резултат да не ви хареса.
Когато сложите вече сварените горещи яйца в студена вода, се прекратява процесът на приготвяне и жълтъкът няма да се втвърдява повече. Разбира се, с охладените яйца не рискувате да изгорите пръстите си, докато премахвате черупката.
Яйцата, приготвени на пара, може да съхранявате в хладилник до 5 дни след приготвянето.
Знаете ли, че може да си приготвите яйцата и във фурната. Не е правилно да се определят като варени, но вкусът им е почти същият и черупките им се премахват лесно. За целта сложете яйцата във формички да мъфини/кексчета. Включете фурната на 160°C и изпечете яйцата за 25-30 минути. |
Сваряване на яйца във вода
Ако сте решили да сварите яйцата по добре познатият начин, е добре да знаете някои хитрости, с помощта на които рискът от напукване или счупване на черупките е по-малък.
Как да сварим яйцата, без да се спукат
- Не слагайте студени яйца в гореща вода. Най-добре е да залеете яйцата със студена вода, която да се затопли постепенно. Топлата вода в съчетание със студените яйца би могла да предизвика "шок", който да доведе до напукване на черупката по време на варене.
- Преди да сварите яйцата, измийте ги старателно под течаща вода (за предпочитане топла).
- Не варете яйцата в силно вряща вода, достатъчно е течността само да „бълбука“, т.е температурата на котлона не трябва да бъде много висока.
- Нивото на водата в съда трябва да бъде около сантиметър над яйцата.
- Не затваряйте съда с капак.
- Сложете на дъното на тенджерата съд (например чиния), обърнат с дъното нагоре, или кърпа.
- Яйцата, варени на силен огън, имат твърд белтък и течен жълтък и обратното, ако са приготвяни на бавен.
- Добавете по 1 чаена лъжица натурален ябълков оцет за всяко яйце. Това трябва да стане преди водата да заври. Натуралният оцет позволява на белтъците да коагулират по-бързо, като по този начин те запечатват порите на черупката, предпазвайки я от напукване.
Намокрете ножа със студена вода и когато режете сварените яйца, те няма да се смачкат или разпаднат. |
>>> Колко време да варим яйцата, за да станат точно както ги предпочитаме
Как да сварим пукнатите яйца
Обикновено използваме счупените или пукнати яйца за омлети или за приготвяне на различни сладкиши, торти и т. н. Но има всякакви ситуации... Представете си, че ви трябва варено яйце, а в хладилника има само едно и то спукано или пък купувате 10 яйца от супермаркета, прибирате се вкъщи е виждате, че 6 от тях са пукнати. Да, неприятно е, но има начин да ги сварите.
- Намажете пукнатината в черупката с лимонов сок и сварете яйцето в много солена вода. Съществува мнение, че ако яйцата се варят в солена вода, те не се напукват. Всъщност това не е съвсем така. Солта не предпазва черупката от напукване, но помага за "свиването" на белтъка и той не изтича във водата, ако яйцето вече е спукано.
- Добавете оцет във водата, в която ще варите яйцата. Както вече споменахме по-горе, при добавяне на оцет във водата белтъците се "свиват" и "запечатват" порите на черупката, предпазвайки я от напукване. Но когато черупката вече е спукана оцетът възпрепятства изтичането на белтъците през пукнатините.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY
Безплатна доставка за България!ТУИСТШЕЙК УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА И СТЕРИЛИЗИРАНЕ 6 В 1 В ЧЕРЕН ЦВЯТ 78525
УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА 3 НИВА PETRA
Безплатна доставка за България!УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НовМУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ОРИЗ И ВАРИВА ETA GRANELLINO 1.5 л
Безплатна доставка за България!СЪД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА - MICRO STEAMER
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме
- 12 интересни идеи за украса от варени яйца
- Колко време се варят различните видове яйца
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
- 7-дневна диета с яйца
- Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда
- Пълнени панирани яйца
- Как да сварим зеленчуци на пара
- Мишки от яйца с чеснова плънка
- Мариновани яйца в соев сос
Коментари към Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат
Сл.Димова
Не се ли оставят на стайна температура, за да не се пукнат черупките в горещия съд?
Здравейте, да, има риск от напукване на черупката от температурния шок. Благодарим Ви! Ще уточним това в текста.
Не се ли оставят на стайна температура, за да не се пукнат черупките в горещия съд?