Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Как да поддържаме здрава щитовидна жлеза?

Как да поддържаме здрава щитовидна жлеза?

Как да поддържаме здрава щитовидна жлеза? - изображение

Дъглас Хъсбанд, хиропрактик и специалист по клинично хранене в Калифорния, определя щитовидната жлеза като жлеза, която се намира под адамовата ябълка и има формата на пеперуда. Той обяснява, че този орган помага за регулиране на метаболизма. Ето защо след появата на хипотиреоидизъм, състояние, характеризиращо се с намалена функция на щитовидната жлеза, нивото на енергия и скоростта, за която тялото изгаря мазнини, се забавят. В случай на хипертиреоидизъм, повишена функция на щитовидната жлеза, тези стойности се повишават.

Мария Шомон, автор на "Living Well with Hypothyroidism", твърди, че близо 59 млн. американци страдат от хипотиреоидизъм, като много от тях все още не са диагностицирани. Хипотиреоидизмът е често срещано състояние при мъже и жени над 60-годишна възраст. Смята се, че основната причина за неговата поява се дължи на липсата на йод.

Симптоми при хипотиреоидизъм:

 • депресия;
 • суха кожа и коса;
 • умора;
 • повишаване на тегло;
 • промяна в настроението;
 • запек;
 • дрезгав глас;
 • непоносимост към студ;

Ако забележите някои от следните симптоми, е необходимо да направите тест за тироидни хормони. След това, трябва да започнете да приемате синтетични хормони на щитовидната жлеза. В допълнение, витамините и минералите също могат да бъдат от полза за подобряване функцията на щитовидната жлеза.

 • Селен

Тялото ви се нуждае от селен, за да промени хормоните на щитовидната жлеза в една динамична структура. Ежедневният прием на този минерал може да подобри състоянието на съответния орган.

 • Цинк

Хормоните на щитовидната жлеза имат нужда от цинк, за да функционират правилно. Учени реализират изследване в Масачузетския университет и установяват, че съответния минерал може да подобри нивата на щитовидните хормони при хора, страдащи от хипотиреоидизъм.

 • Йод

Йодът също взима участие в създаването на щитовидните хормони, но той може да изостри състоянието и да раздразни щитовидната жлеза. Най-добрите източници на йод са морските водорасли, яйцата, рибата и млечните продукти. Ако консумирате тези храни, не трябва да приемате добавки, тъй като излишъкът на йод може да доведе до някои проблеми.

Забележка: Преди да пристъпите към приема на съответните минерали, е необходимо да се консултирате с ендокринолог, който да предостави точна дозировка, съответстваща на състоянието.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаучни публикацииНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ИсторияИнтервютаЛеченияКлинични пътекиМедицински изследванияАлтернативна медицинаЗаболявания (МКБ)СнимкиБотаникаСпорт