Начало Съвети Здрав дух Общуване Как да поддържаме интересен разговор в 4 стъпки

Как да поддържаме интересен разговор в 4 стъпки

Как да поддържаме интересен разговор в 4 стъпки - изображение

Случвало ли ви се е да попаднете в ситуация, в която ви е трудно да измислите как да продължите разговора или просто не успявате да се свържете с човека срещу вас? Това често се случва при общуване с хора, които не познаваме добре, както и когато се притесняваме, че може да не им направим добро впечатление.

Вероятно сте забелязали, че някои хора са естествени комуникатори, които без проблем поддържат разговора. Всеки има свой индивидуален стил на общуване, но винаги можем да усъвършенстваме уменията си и да подобрим качеството на комуникацията си с околните.

Ето 4 лесни начина да поддържате разговора интересен и оживен, дори да не познавате събеседника си толкова добре.

1. Открийте от какво се вълнува човекът насреща

Разговорът веднага потръгва, когато обсъждаме теми, които лично ни вълнуват. Всеки обича да говори за нещата, които му носят вдъхновение. Ако знаете или забележите, че събеседникът ви има интерес в дадена област, го заприказвайте на тази тема. По този начин разговорът се обогатява с емоции и лични истории. За всеки има определена сфера, която запалва искрата на ентусиазма, а вие лесно може да я откриете в рамките на няколко въпроса.
Говорете за интересите си2. Планирайте потенциални теми за разговор

Добра идея е предварително да помислите за няколко интересни идеи за разговор. Понякога темата, по която говорите, изведнъж се изчерпва и може да възникне леко неловка пауза. В такъв момент лесно ще съживите дискусията, като споделите актуална новина, свое скорошно преживяване или мнение по нашумял въпрос. Никога не е излишно да имате няколко аса в ръкава си.

Измислете теми за разговор

3. Направете комплимент

Всеки се радва, когато получи искрен комплимент. Така не само показвате, че цените събеседника си, но и отваряте потенциална тема за разговор. Може да попитате от къде се е сдобил с определено умение, оригинален аксесоар или дори снимка от интересна локация или събитие. Не забравяйте, че е възможно човекът срещу вас също да се притеснява. Доброжелателният комплимент помага за „разчупване на леда” и започване на разговора.

Направете комплимент

4. Избягвайте едносричния отговор

Когато ви зададат въпрос, избягвайте краткия отговор в стил „да” и „не”. Вместо това обосновете мнението си или дайте допълнителна информация. Ако ви попитат дали сте изкарали добре или дали нещо ви е харесало, обяснете защо и какво точно ви е допаднало. В случай, че събеседникът ви даде едносричен отговор, му задайте поясняващи въпрос, за да го насърчите да разкаже повече.

Пояснителни отговори и въпроси

Редактор: Гергана Стоева
Източници: beautyandtips.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияСоциални грижиНовиниЛюбопитноТестовеБотаникаЛечения