Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Как да постигнем пълно щастие, според невролозите?

Как да постигнем пълно щастие, според невролозите?

Как да постигнем пълно щастие, според невролозите? - изображение

Има хиляди съвети и психологически техники, които могат да ви помогнат да се чувствате щастливи и да се научите да се радвате на всеки ден от живота. Но какво може да стане, ако тялото ви вземе думата по този въпрос? Представяме ви няколко открития от различни невролози - хората, които знаят кога точно и защо вашият мозък може да ви предостави усещане за пълно удовлетворение.

1. Научете се да казвате "Благодаря!".

Какво се случва: Когато благодарим на някого или на съдбата за нещо, ние се съсредоточаваме върху положителните аспекти на живота. Приятните спомени ускоряват производството на серотонин в предната поясна кора. Тази техника често се използва за лечение на депресия.

2. Решете проблемите един по един.

Какво се случва: Нашият мозък никога не спира да търси решение на всеки проблем, който го тревожи. Това отнема доста енергия. Така че, всеки път, когато мозъкът ни се умори и проблемът остане нерешен, чувстваме безпокойство и раздразнение. От друга страна, за всяко успешно решение нашият мозък се възнаграждава с доза невротрансмитери, които успокояват лимбичната система и ни позволяват отново да видим света в добра светлина. Следователно, наистина е полезно да се опитате да решите проблемите поетапно.

3. Не сдържайте емоции: говорете за това, което ви притеснява.

Какво се случва: Процесите на безмълвно преминаване през нещо неприятно и говоренето за вашите затруднения включват употребата на различни части от мозъка. В последния случай отрицателните емоции оказват по-малко влияние върху общото благосъстояние. Поради тази причина е препоръчително да не ги задържате в себе си. Винаги, когато говорите за проблемите, вашият мозък задейства производството на серотонин и дори успява да намери някои положителни страни в цялата ситуация.

4. Докоснете и прегърнете.

Какво се случва: За нас, хората, социалното взаимодействие е наистина важно. Различните форми на физическа подкрепа, особено докосванията и прегръдките, могат да ускорят възстановяването на човек след прекарване на дадено заболяване. Ако премахнете тактилното взаимодействие от вашия живот, мозъкът започва да възприема неговата липса по начина, по който възприема физическата болка: и в двата случая се активират едни и също мозъчни зони. Това, от своя страна, задейства процесите, които оказват влияние върху настроението и допринасят за развитието на депресия.

5. Учете се, учете се и отново се учете!

Какво се случва: За мозъка, придобиването на нови знания означава постоянна адаптация към променящата се среда. Чрез този процес той се развива, възнаграждавайки своите собствени опити за абсорбиране и обработване на свежата информация с допамин, хормон на удоволствието. Ако искате да бъдете щастливи, не се страхувайте да опитате нещо ново, да промените своето обкръжение и да надграждате знанията си.

6. Спортувайте.

Какво се случва: Физическата активност представлява стрес за тялото. Веднага, след като стресът приключи, то получава награда: доза ендорфини, освободени от хипофизната жлеза. Ефектът е подобен на този на опиатите (например морфин), които намаляват болката и повишават настроението. Не е нужно да провеждате маратон, за да постигнете този резултат - дори обикновена разходка може да направи чудеса! Между другото, много писатели и композитори смятат, че ходенето е неизменна част от творческия процес.

7. Опитайте се да се наспите добре.

Какво се случва: Докато спим на тъмно, нашето тяло секретира мелатонин. Този хормон забавя всичко процеси в организма, помагайки му да се възстанови и повишава нивото на серотонин в хипоталамуса. Ако мозъкът забележи промяна в осветлението, той задейства освобождаването на стресов хормон, който бързо събужда тялото. Ето защо е важно да спите 6-8 часа дневно и то само в затъмнени помещения.

8. Ангажирайте вниманието си с приятни очаквания.

Какво се случва: Процесът за чакане на нещо хубаво, като храна или секс, може да бъде сравнен с научен отговор за слюноотделянето. В действителност, нашият мозък изпитва удоволствие чрез предвиждане на дадено събитие. Ето защо имаме силно желание да броим часовете и минутите до неговото настъпване - рожден ден, сватба, среща с приятели или просто края на дългия работен ден.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.mejorconsalud.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниСпециалистиЛюбопитноИнтервютаЗдравни съветиИсторияИзследванияСпортАлт. медицинаКлинични пътекиСнимкиСоциални грижи