Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Кои спортове са подходящи при астма

Кои спортове са подходящи при астма

Кои спортове са подходящи при астма - изображение

Активният начин на живот ни помага да поддържаме оптимално физическо и психическо здраве. Астмата не трябва да ви спира да тренирате, защото има различни спортове, които се толерират добре от организма и дори помагат за контрола на дишането.

Много хора ограничават движението, защото се страхуват, че ще предизвика астматични симптоми. Спокойно може да се включвате в спортни дейности, ако знаете кои от тях няма да влошат състоянието и приемате предписаните ви лекарства. Всъщност 1 от 12 олимпийски атлети приема медикаменти за астма и тренира успешно въпреки диагнозата.

Ето кои са някои от спортовете, в които може да участвате, ако имате астма.

1. Плуване
Това е много подходяща тренировка, защото не включва високоинтензивно аеробно натоварване както футбола или баскетбола, а освен това въздухът около басейна не е сух и дразнещ за дихателните пътища. Хоризонталната позиция при плуване може да помогне за освобождаване на натрупана слуз в дробовете. Избягвайте басейни с много хлор, защото това може да доведе до раздразнения.
Плуване2. Ракетни спортове
Активности като бадминтона и тениса също са добър вариант, защото включват почивки между периодите на натоварване, играят се върху ограничено пространство и може често да пиете вода. Освен това имате контрол върху темпото на играта, а и може да практикувате спорта само за удоволствие и раздвижване.

3. Вървене
Изследвания показват, че хора, които вървят 3 пъти в седмицата, подобряват контрола на астмата и тонуса си, без да предизвикат пристъп. Може да се придържате към режим на 30 минути бързо вървене с 5 минути по-бавно темпо за загряване и завършване на тренировката. Загряването е важна част от тренировката, защото подготвя организма за натоварването.
Вървене4. Волейбол
Този спорт също е добър избор, защото не включва активно бягане и движението на всеки участник е ограничено в определен периметър според позицията му. Освен това натоварването се разпределя между играчите в отбора.

5. Каране на колело
Това може да е чудесен спорт за астма, ако го включите като занимание за свободното време или лека тренировка. Състезателното колоездене не е подходящо, защото бързото продължително каране може да предизвика изсушаване на дихателните пътища. Също така е добре да избягвате натоварващи планински трасета, изискващи изкачване.
Колоездене
Редактор: Гергана Стоева
Източници: asthma.org.uk / health.com
Снимки: mensjournal.com / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноФизиологияСпециалистиСпортСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...НовиниЛеченияИсторияВидеоАлт. медицинаЗдравни проблемиОрганизацииБотаникаКлинични пътекиСпорт и туризъмПсихологияСоциални грижиИнтервютаЗаведенияОбразованиеАнкетиТестовеДиетиНормативни актовеПроизводителиРецепти