Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Консумирайте 5 вида храни за здрави очи

Консумирайте 5 вида храни за здрави очи

Консумирайте 5 вида храни за здрави очи - изображение

Пълноценното хранене е един от факторите за добро здраве, който често пренебрегваме. За да поддържаме зрението си в оптимално състояние, се нуждаем от елементи като Омега-3 мастни киселини, витамини А, С и Е, цинк, бета-каротин и съединения като лутеин и зеаксантин.

Освен като добавки, тези ценни елементи могат да бъдат набавени чрез разнообразие от полезни храни. Те предпазват очите от увреждания, дегенерация и проблеми като глаукома и катаракта.

Ето кои 5 храни помагат да запазите доброто здраве на очите.

1. Тъмнозелени зеленчуци
Тук се включват растения с наситен зелен цвят като спанак, броколи, ранно и брюкселско зеле. Те са богати на витамини А, С и Е, а освен това съдържат каротеноидите лутеин и зеаксантин. Също така са добър източник на антиоксиданти.

Тъмнозелени зеленчуци

2. Риба с Омега-3 мастни киселини
Тази категория включва риби като сьомга, риба тон, сардини, скумрия и пъстърва. Ретината се нуждае и от двата вида Омега-3 киселини, а те могат да се набавят именно чрез рибата. Ниските им нива могат да доведат до сухота в очите.

3. Оранжеви плодове и зеленчуци
Не само морковите, но също сладките картофи, мангото и кайсиите са богати на бета-каротин, който подобрява зрението. Освен това цитрусови плодове като портокал, грейпфрут и лимон съдържат витамин С, намаляващ риска от влошаване на зрението.

Оранжеви плодове и зеленчуци

4. Яйца
Цинкът в яйцето спомага за усвояването на лутеина и зеаксантина, съдържащи се в жълтъка му. Тези съединения съдействат за предпазване на зрението от синята светлина на екраните и подобряват защитните функции на макулата на окото.

4. Ядки и бобови култури
Ядки като орехи, бадеми и шамфъстък са богати на Омега-3 и витамин D. А ако искате да подобрите зрението си с храна, съдържаща малко мазнини и добро количество фибри и протеин, използвайте боб, леща или нахут.
Бобови култури5. Нетлъсто и птиче месо
Цинкът помага витамин А да достигне до ретината, където се използва за производството на защитния пигмент меланин. Минералът се съдържа в говеждото, пилешкото и свинското.

Редактор: Гергана Стоева
Източник: webmd.com / healthline.com
Снимки: nutrirecipes.org / garnett-powers.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ИсторияНовиниНормативни актовеАлт. медицинаИзследванияЛеченияСпециалистиЗаведенияПсихологияСпортИнтервютаТестовеДиетиХрани и ястияРецептиОрганизацииБотаникаАнкетиСоциални грижиСтатистически проучванияАптекиПроизводителиКлинични пътеки