Понижете холестерола с промени в храненето
Холестеролът се произвежда в черния дроб и изпълнява важни функции в човешкото тяло. Но както всичко друго в организма, ако е в повишени количества и на грешното място, може да предизвика сериозни проблеми.Високите нива на LDL холестерола водят до натрупвания върху стените на кръвоносните съдове, което може да предизвика запушвания на артериите, сърдечен удар и бъбречна недостатъчност.
Високият холестерол вреди на здравето, а една от най-важните промени, които може да предприемете, е подобряване на храненето. Ето някои стратегиите, с които да балансирате нивата на холестерола по естествен начин.

1. Мазнини
- Изключете наситените и трансмазнините
Има убедителни доказателства, свързващи консумацията на трансмазнини с развитието на сърдечносъдови заболявания. Те често се срещат в пакетирани продукти, защото удължават срока на годност. Избягвайте стоки, чиито етикет включва хидрогенирани, частично хидрогенирани или трансмазнини.
Също така е препоръчително значително да ограничите приема на наситени мазнини, които се съдържат в храни като червените меса, сирената, маслото и продуктите от вътрешни органи. Добре е да сведете консумацията на яйца до 4 жълтъка на седмица.

- Яжте повече мононенаситени и полиненаситени мазнини
И двата вида мазнини спомагат за намаляване на LDL холестерола. Те се съдържат в повечето растителни мазнини като зехтин, слънчогледово олио, фъстъчен, шафраново и рапично масло. Добри източници на Омега-3 мастни киселини са рибите сьомга, пъстърва, риба тон, херинга и скумрия. Също така може да ги набавите от авокадо и ядки като бадеми, орехи, кашу и лешници.
Диетите, бедни на мазнини понижават както лошия, така и добрия холестерол. За разлика от тях, храненето, включващо мононенаситени и полиненаситени мазнини, понижава LDL холестерола и запазва нивата на другия вид холестерол. Полиненаситените мазнини също така намаляват риска от диабет и метаболитен синдром.
2. Фибри
Храните, които са богати на разтворими фибри, възпрепятстват абсорбирането на холестерол в организма. Разтворимите фибри не се усвояват от стомаха, а служат за храна на добрите чревни бактерии, познати още като пробиотици. Тези микроорганизми намаляват нивата на лошия холестерол. Източниците на разтворими фибри са бобовите и зърнените култури, както и плодовете.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: health.harvard.edu / healthline.com / webmd.com
Снимки: solucionesauditivas.biz / drwhitaker.com / quietcurator.com / exerciseright.com.au / onehdwallpaper.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИЛКОВИТА БИЛКОВА СМЕС ПРИ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ 335 г
ТОВА НЕ Е ДИЕТА - ДАВИНИЯ ТЕЙЛЪР - ХЕРМЕС
СТЕВИЯ табл. * 60 БУРОВ
ЛОРЕЛИ ШИШЕ 0+ 250 мл
ЛОРЕЛИ ШИШЕ 0+ ДЕКОРИРАНО 125 мл
ФРЕЗУБИН 2 ККАЛ КРЕМ ГОРСКА ЯГОДА 125 г * 4
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Висок холестерол
- Нисък HDL холестерол
- Повишено ниво на VLDL-холестерол
- НАРЕДБА № 10 ОТ 24 МАРТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 6, Т. 1 И Т. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ, КАКТО
- Хранене след секцио – полезни и вредни храни
- Холестеролът не е показател за риска от инсулт при жените
- Използвайте лавандула, за да успокоите тялото и душата
- Починете си от диетите през зимата
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Десета част
- Хранителни алергии при най-малките
Коментари към Понижете холестерола с промени в храненето