Начало Съвети Понижете холестерола с промени в храненето

Понижете холестерола с промени в храненето

Понижете холестерола с промени в храненето - изображение

Холестеролът се произвежда в черния дроб и изпълнява важни функции в човешкото тяло. Но както всичко друго в организма, ако е в повишени количества и на грешното място, може да предизвика сериозни проблеми.Високите нива на LDL холестерола водят до натрупвания върху стените на кръвоносните съдове, което може да предизвика запушвания на артериите, сърдечен удар и бъбречна недостатъчност.

Високият холестерол вреди на здравето, а една от най-важните промени, които може да предприемете, е подобряване на храненето. Ето някои стратегиите, с които да балансирате нивата на холестерола по естествен начин.

Сърце

1. Мазнини

  • Изключете наситените и трансмазнините

Има убедителни доказателства, свързващи консумацията на трансмазнини с развитието на сърдечносъдови заболявания. Те често се срещат в пакетирани продукти, защото удължават срока на годност. Избягвайте стоки, чиито етикет включва хидрогенирани, частично хидрогенирани или трансмазнини.

Също така е препоръчително значително да ограничите приема на наситени мазнини, които се съдържат в храни като червените меса, сирената, маслото и продуктите от вътрешни органи. Добре е да сведете консумацията на яйца до 4 жълтъка на седмица.

Червено месо

  • Яжте повече мононенаситени и полиненаситени мазнини

И двата вида мазнини спомагат за намаляване на LDL холестерола. Те се съдържат в повечето растителни мазнини като зехтин, слънчогледово олио, фъстъчен, шафраново и рапично масло. Добри източници на Омега-3 мастни киселини са рибите сьомга, пъстърва, риба тон, херинга и скумрия. Също така може да ги набавите от авокадо и ядки като бадеми, орехи, кашу и лешници.

Диетите, бедни на мазнини понижават както лошия, така и добрия холестерол. За разлика от тях, храненето, включващо мононенаситени и полиненаситени мазнини, понижава LDL холестерола и запазва нивата на другия вид холестерол. Полиненаситените мазнини също така намаляват риска от диабет и метаболитен синдром.
Храни, добри за холестерола2. Фибри
Храните, които са богати на разтворими фибри, възпрепятстват абсорбирането на холестерол в организма. Разтворимите фибри не се усвояват от стомаха, а служат за храна на добрите чревни бактерии, познати още като пробиотици. Тези микроорганизми намаляват нивата на лошия холестерол. Източниците на разтворими фибри са бобовите и зърнените култури, както и плодовете.
Плодове
Редактор: Гергана Стоева
Източници: health.harvard.edu / healthline.com / webmd.com
Снимки: solucionesauditivas.biz / drwhitaker.com / quietcurator.com / exerciseright.com.au / onehdwallpaper.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаХранене при...ТестовеФизиологияДиетиОрганизацииБотаникаРецептиНормативни актовеСпортИсторияПроизводителиПсихологияИнтервютаНовиниСпециалистиАнкетиВидеоЗаведенияКалкулаториСъставкиЗдравни проблемиИзследванияСоциални грижиСтатистически проучвания