Направете си естествени незалепващи форми за мъфини от яйчни черупки
Ако постоянно имате проблем със залепването на сместа при приготвяне на малки кексчета или не желаете да използвате силиконови форми поради разногласията относно тяхната безвредност, ви предлагаме едно нестандартно решение. За да си направите естествени незалепващи форми за мъфини, използвате черупките от яйцата, които употребявате за самата смес. Ето как!

- Пробийте дупчици в яйцата и изсипете съдържанието им в купа. Те ще ви послужат при приготвяне на тестото за кексчетата.

- Изплакнете празните черупки и ги накиснете за 10 минути в солена вода, за да се почистят и заздравят.

- След това ги намазнете отвътре, като "промиете" всяка една с малко олио.

- С помощта на алуминиево фолио направете "гнезда" за яйчните черупки, така че да не се обръщат в тавата за печене.

- Направете сместа за мъфините и я изсипете в пош (или найлонов плик с подходяща дупка).
- Изсипете сместа в готовите формички, като оставите достатъчно свободно място в тях за набъбването на тестото.

- Изпечете ги в загрята на 180 ºC фурна за 15 минути.
- Извадете ги от тавата и ги оставете да се охладят.

- В случай че малко от сместа все пак е излязла навън, я почистете от черупките.

- Готово! Може да поднесете на гостите си от своите домашни мъфини в естествени яйчни формички.

Те се белят безпроблемно по подобие на обикновени варени яйца и можете да бъдете сигурни, че не са отделили никакви вредни елементи в самите кексчета, което не може да се твърди за надрасканите тефлонови или силиконови форми.
Още по темата:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ИТАЛИАНСКИ БИЛКИ 250 мл
ФРИТЮРНИК С ДВЕ ОТДЕЛЕНИЯ PETRA
ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Кексчета с боровинки, котидж сирене и лимон
- Ягодови мъфини с парченца шоколад
- Бутер кошнички с плънка от пилешко, гъби, лук и кашкавал
- Перфектните бананови мъфини
- Направете си здравословен чипс от праз
- С оцет ще направите месото много по-крехко и ще го размразите лесно
Коментари към Направете си естествени незалепващи форми за мъфини от яйчни черупки