Направете си естествени незалепващи форми за мъфини от яйчни черупки

Ако постоянно имате проблем със залепването на сместа при приготвяне на малки кексчета или не желаете да използвате силиконови форми поради разногласията относно тяхната безвредност, ви предлагаме едно нестандартно решение. За да си направите естествени незалепващи форми за мъфини, използвате черупките от яйцата, които употребявате за самата смес. Ето как!
- Пробийте дупчици в яйцата и изсипете съдържанието им в купа. Те ще ви послужат при приготвяне на тестото за кексчетата.
- Изплакнете празните черупки и ги накиснете за 10 минути в солена вода, за да се почистят и заздравят.
- След това ги намазнете отвътре, като "промиете" всяка една с малко олио.
- С помощта на алуминиево фолио направете "гнезда" за яйчните черупки, така че да не се обръщат в тавата за печене.
- Направете сместа за мъфините и я изсипете в пош (или найлонов плик с подходяща дупка).
- Изсипете сместа в готовите формички, като оставите достатъчно свободно място в тях за набъбването на тестото.
- Изпечете ги в загрята на 180 ºC фурна за 15 минути.
- Извадете ги от тавата и ги оставете да се охладят.
- В случай че малко от сместа все пак е излязла навън, я почистете от черупките.
- Готово! Може да поднесете на гостите си от своите домашни мъфини в естествени яйчни формички.
Те се белят безпроблемно по подобие на обикновени варени яйца и можете да бъдете сигурни, че не са отделили никакви вредни елементи в самите кексчета, което не може да се твърди за надрасканите тефлонови или силиконови форми.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОВАЛНА ПЛОЧА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ 20 х 30 х 4 мм
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 500 мл
КУХНЕНСКИ ТАЙМЕР С МАГНИТ
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ИТАЛИАНСКИ БИЛКИ 250 мл
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Перфектните бананови мъфини
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- С оцет и захар може да заменим виното в ястията
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Направете смес за паниране по 7 начина
- Мини кексчета с фурми
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
- Картофени мъфини с бекон и кашкавал
Коментари към Направете си естествени незалепващи форми за мъфини от яйчни черупки