Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Насърчете функцията на щитовидната жлеза в 5 лесни стъпки

Насърчете функцията на щитовидната жлеза в 5 лесни стъпки

Насърчете функцията на щитовидната жлеза в 5 лесни стъпки - изображение

Щитовидната жлеза е жлеза под формата на пеперуда, разположена в областта на гърлото. Тя е една от ендокринните жлези, които са отговорни за производството на хормони и много други дейности в организма.

Дисбалансът на щитовидната жлеза може да причини здравословни проблеми от различни естество. Щитовидната жлеза е отговорна за производството, задържането и освобождаването на хормони в кръвния поток, които стимулират всяка една от функциите в организма и метаболизма, между които скоростта, с която се изгарят калории и ритъмът на сърцето.

Сред проблемите, свързани с щитовидната жлеза, са хипертиреоидизъм (щитовидната жлеза произвежда повече хормони от необходимото), хипотиреоидизъм (щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони) и възли на щитовидната жлеза (при подуване на щитовидната жлеза, включително и рак на щитовидната жлеза).

Сред причините, които могат да доведат до дисбаланс във функционирането на щитовидната жлеза, са недостиг на йод или хранителни вещества, автоимунно заболяване или болест на Плъмър, засягащо производството на хормони.

Други общи състояния, причиняващи проблеми с щитовидната жлеза, са бременност, възпаление, физическо, умствено или емоционално напрежение и замърсяване на околната среда.

Съществува древна тибетска техника за облекчаване на щитовидната жлеза и регулиране на хормоналните нива в няколко лесни стъпки. Този метод се базира върху стимулирането на енергийния поток, посредством съответния орган, който помага за балансиране условията на хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

  • Стъпка 1:

Разтрийте длани и ги поставете върху щитовидната жлеза. Задръжте ги там в продължение на 10 минути.

  • Стъпка 2:

След това преглътнете с уста и консумирайте вода в 3 последователни пъти.

  • Стъпка 3:

Вдишайте дълбоко и докато издишвате наклонете главата си така, че брадичката да опира към гърдите. Задръжте тази позицията в продължение на няколко секунди, но без да вдишвате.

Когато започнете да вдишвате, поемете дълбоко дъх, повдигнете глава и стегнете мускулите на шията. Допрете долната устна към горната и продължете да повдигате главата си. Задръжте тази позиция в продължение на няколко секунди, след което издишайте, придвижвайки брадичката към гърдите.

  • Стъпка 4:

Бавно наклонете главата си наляво, след това надясно, но без да местите брадичката от гърдите. По този начин вие осъществявате лек масаж върху щитовидната жлеза.

  • Стъпка 5:

Вдигнете глава, докато вдишвате и повторете стъпка 3 около 10 пъти.

Още по темата:

3.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияСнимкиМедицински изследванияАлтернативна медицинаЗаболявания (МКБ)ЛеченияХранене при...ИнтервютаНовиниИсторияСпортНаучни публикацииПсихологияКлинични пътекиБотаника