Начало Съвети Здраво тяло За детето 10 основни съвета за това как да защитите детето си - част 2

10 основни съвета за това как да защитите детето си - част 2

10 основни съвета за това как да защитите детето си - част 2 - изображение

Преди да позволите на вашето дете да бъде независимо, трябва да предприемете мерки, за да гарантирате неговата безопасност. Ето как да възпитате малчугана на правилно поведение в присъствието на непознати. Трябва да му покажете тези илюстрации и да обсъдите заедно всички възможни ситуации.

6. "Не го/я познавам!"

Кажете на вашето дете, че когато непознат човек го сграбчи, е по-добре да се държи "лошо": да хапе, да рита, да драска и да се опитва да привлече внимание на всяка цена, дори ако ситуацията е много страшна. Освен това то трябва да крещи силно: "Не го/я познавам! Той/Тя иска да ме отведе!"

7. Прекъсване на разговор и спазване на дистанция.

Вашето дете трябва да знае, че не е длъжно да говори с непознати, така че, ако разговорът трае повече от 5-7 секунди, е най-добре да си тръгне и да се насочи към безопасно място. По време на общуването малчуганът винаги трябва да спазва дистанция от 2-3 метра. Ако някой непознат се опита да го приближи, е важно то да направи крачка назад. Практикувайте тази ситуация с вашето дете. Покажете му какво означава разстояние от 2-3 метра и акцентирайте върху това, че трябва да я спазва, каквото и да се случва.

8. Избягване на непознати в асансьор.

Научете детето си да чака асансьора с гръб към стената, за да може да наблюдава дали някой не го приближава. Ако това е непознат или човек, когото едва познава, малчуганът трябва да измисли извинение, за да не влиза с него в кабината. Най-добрият вариант е да се престори, че е забравил нещо или да отиде да провери пощенската кутия. Ако човекът продължава да го кани да влезе в асансьора, детето учтиво трябва да му отговори: "Моите родители са ми казали, че трябва да се качвам в асансьора сам или с нашите съседи." Кажете на вашето дете, че ако непознат се опита да го придърпа в кабината насила или да му запуши устата, е важно да се бори, да крещи и да хапе, докато някой възрастен не се притече на помощ.

9. Да не разкрива пред непознати, че родителите му не са у дома.

Обяснете на детето, че ако някой звъни на вратата, но не се вижда през шпионката или не отговаря на въпроса: "Кой е там?", не трябва да отваря. Също така не бива да позволява на непознат да разбира, че неговите родители не са у дома - дори да твърди, че е техен приятел или да казва, че е общински работник. Ако човекът е много упорит и се опитва да разбие вратата, детето трябва да се обади на родителите или на съседите си незабавно.

10. Избягване на лични срещи с онлайн приятели.

Предупредете вашето дете, че в днешно време престъпниците могат да открият своята плячка в интернет пространството и ако някой заяви онлайн, че е "Майк от съседната врата", то има вероятност този човек да не е 10-годишното момче, за което се представя. Безвредният чат може да ни направи уязвими за опасните хора. Вашето дете трябва да помни, че никога не бива да разкрива пред непознати, дори и деца, своя телефонен номер, адрес или име. Нито да изпраща снимки на своите онлайн приятели или да казва кога излиза и къде отива. Детето винаги трябва да отказва покана за лична среща.

<<< Към първа част

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.guard911.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАнкетиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЛеченияСпортПсихологияАлтернативна медицинаРецептиИнтервютаХранене при...ИсторияОбразованиеСпециалистиЗаведенияКлинични пътекиМедицински изследванияБотаника