Начало Съвети Здраво тяло За детето 8 гениални начина за отглеждане на дете, което не е пристрастено към джаджите

8 гениални начина за отглеждане на дете, което не е пристрастено към джаджите

8 гениални начина за отглеждане на дете, което не е пристрастено към джаджите - изображение

Съвременните деца познават компютрите, смартфоните и таблетите още в най-ранна детска възраст. Тази тенденция е от съществено значение за родители, педиатри и психолози, които говорят за възможните негативни последици от прекомерната употреба на подобни устройства. Но как може да защитим децата си? Представяме ви 8 основни принципа за здравословно взаимодействие с цифрови устройства, подходящи както за деца, така и за вас самите.

1. Определете максимално време за употреба на устройствата.

Времето, което детето прекарва в гледане на телевизия или употреба на цифрово устройство, зависи от неговата възраст. Американската академия по педиатрия дава следните препоръки:

  • От раждането до 18 месеца: без екрани, включително телевизия. Единствените изключения са сесия по Skype с любимата баба и други роднини.
  • От 2 до 5 години: Времето, прекарано пред екрана през деня, трябва да бъде не повече от час. То включва всичко - смартфон, телевизор, таблет и компютър. 
  • За деца над 6 години е препоръчително да се създаде определен срок за употреба на цифрови устройства (повечето специалисти казват, че максимумът е 2 часа дневно). Важно е да се уверите, че джаджите не отнемат време от съня, физическата активност или други дейности, необходими за здравословното развитие на вашето дете.

2. Не само забранявайте, но и предлагайте други опции.

Отнемането на смартфон/таблет/лаптоп или "правенето на нещо друго" е пряк начин за създаване на конфликт. Трябва да предложите алтернативни интересни съвместни дейности: спорт, туризъм, рисуване, четене или риболов въз основа на възрастта на вашето дете.

3. Дайте пример.

Децата копират поведението на своите родители. Ако майката чете книга, вероятността детето да поиска да направи това е по-голяма, отколкото ако тя прекарва по-голяма част от времето си в разговори по телефона. Преосмислете вашата връзка с джаджите. Колко време прекарвате с тях? Колко често проверявате електронната поща, актуализацията или новините? Имате ли дни без интернет и цифрови устройства?

4. Бъдете посредник и ръководство за комуникация с дигиталния свят.

Покажете на вашето дете, че интернет и цифровите устройства са не само средства за забавление, но и източник за полезна информация. Насърчавайте малчуганите да изследват и да задават въпроси. Бъдете готови да отговорите и да споделите своя опит.

5. Обърнете внимание на качеството на съдържанието, което вълнува детето.

До 9-годишна възраст достъпът на детето до интернет трябва да се контролира от неговите родители. По-добре е да се даде приоритет на образователните програми и сайтове, които помагат на малчугана да развие различни умения. Трябва да разгледате функцията "родителски контрол". Тя ограничава сайтовете, достъпни за вашето дете.

6. Определете зоните, свободни от интернет и цифрови устройства.

Изберете някои пространства (спалня, детска стая) и време (семейна вечеря, пикник), които да са свободни от интернет и цифрови устройства. Не оставяйте компютър в стаята на детето си. Нека то знае, че не трябва да носи таблет или смартфон в спалнята или трапезарията. Педиатрите препоръчват да не се използват цифрови устройства един час преди лягане.

7. Помогнете на вашето дете да разбере принципите на интернет комуникацията и да избегне евентуални грешки.

По-добре детето ви да не използва социалните мрежи, докато не навърши 12-годишна възраст. За тийнейджърите те могат да бъдат от значение, тъй като това е периодът, в който се учат да разбират себе си и да се представят на останалите. Важно е да бъдете наблизо и да помагате на тийнейджъра да разбере по-добре принципите на онлайн живота. Въпреки това, не разговаряйте с вашите деца в социалните мрежи и не коментирайте техни публикации и снимки - помнете, че те имат право на лично пространство.

8. Предупредете детето за възможни рискове.

След като позволите на детето да сърфира в интернет, без ваш надзор, то трябва да знае за възможните опасности. Важно е да обясните:

  • как да реагира на тормоза в интернет;
  • как и защо да коригирате настройките на поверителност; 
  • опасните последици от свободния достъп до лична информация; 
  • изтеглянето на материали и плагиатство;

Кажете на вашето дете, че всичко, което публикува в интернет, става обществено достояние и остава там завинаги. Намерената информация в интернет трябва да бъде използвана внимателно и предпазливо. И накрая, нека детето ви знае, че винаги може да се обърне към вас в случай на проблем без страх от упрек.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.huffingtonpost.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииНормативни актовеЛеченияСпециалистиИсторияСпортРецептиТестовеИнтервютаАлт. медицинаХранене при...ОбразованиеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиБотаника