Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Никога не игнорирайте тези 10 предупредителни признаци на кръвни съсирециНикога не игнорирайте тези 10 предупредителни признаци за наличие на кръвни съсиреци

Никога не игнорирайте тези 10 предупредителни признаци за наличие на кръвни съсиреци

Никога не игнорирайте тези 10 предупредителни признаци за наличие на кръвни съсиреци - изображение

Кръвните съсиреци представляват тромби, които се променят от течно в гелообразно състояние. Обикновено не оказват вредно въздействие върху здравето, тъй като предпазват тялото от кървене при порязване. Въпреки това, образуването на кръвни съсиреци в дълбоките вени може да бъде доста опасно.

Опасният вид съсирек се нарича дълбока венозна тромбоза (ДВТ) и може да доведе до поява на "задръствания" в кръвообращението. Възможно е да има и други сериозни последици, ако кръвният съсирек се отдели и достигне до дробовете и сърцето. Представяме ви някои от най-известните признаци, които могат да ви помогнат да разпознаете симптомите на ДВТ възможно най-скоро.

1. Сърцебиене

Ако в белите дробове има кръвен съсирек, може да усетите трептене в областта на гърдите. В този случай, тахикардията е причинена от ниски нива на кислород в съответните органи. Следователно, вашето сърце се опитва да компенсира недостига и става все по-бързо и по-бързо.

2. Задух

Ако изведнъж осъзнаете, че изпитвате затруднено дишане, това може да бъде симптом на кръвен съсирек в белите дробове, наречен още белодробна емболия.

3. Безпричинна кашлица

Ако имате неочаквани пристъпи на суха кашлица, както и недостиг на въздух, повишен сърдечен ритъм и болка в гърдите, тогава вероятно става въпрос за кръвен съсирек в белите дробове. Също така може да кашляте слуз или дори кръв.

4. Гръдна болка

Ако усетите болка в гърдите, докато дишате дълбоко, тогава вероятно става дума за белодробна емболия.

Болката в гърдите може да бъде остра и пронизваща. Понякога лесно се бърка със сърдечен удар. Основната разлика между тези две състояния е, че белодробната емболия се влошава с дишането. Във всеки случай, незабавно трябва да се обадите на спешна помощ, тъй като последствията могат да бъдат фатални.

5. Червени или тъмни петна по краката

Безпричинната поява на червени или тъмни петна по кожата на краката може да бъде признак на кръвен съсирек. Понякога тази област става топла и чувствителна на допир и дори болезнена, когато разтягате пръстите нагоре.

6. Болка в ръката или краката

Въпреки че е необходим повече от един симптом за диагностициране на дълбока венозна тромбоза, единственият признак, който може да имате, е болката. Тя лесно се бърка с мускулна крампа, но този вид дискомфорт се случва, докато ходите или огъвате стъпалото нагоре.

7. Подуване на крайниците

Ако изведнъж забележите, че един от глезените е подут, това може да бъде признак на дълбока венозна тромбоза. Състоянието се смята за спешен случай, тъй като кръвният съсирек може да се освободи във всяка минута и да достигне до някой от вашите органи.

8. Червени линии върху кожата

Забелязвали ли сте някога поява на червени ленти по дължина на вашите вени? Усещали ли сте топлина, когато ги докосвате? Това не може да бъде обикновено натъртване и имате нужда от незабавна медицинска помощ.

9. Повръщане

Повръщането може да бъде признак на кръвен съсирен в корема. Това състояние се нарича мезентериална исхемия и обикновено се съчетава със силна болка в коремната област. Ако червата не получават достатъчно кръвоснабдяване, може да изпитвате чувство на гадене и дори да имате кръв в изпражненията.

10. Частична или пълна слепота

Загубата на зрение на едно от очите е признак на централна ретинална артериална оклузия. Това се смята за сериозен медицински случай, особено ако имате симптоми като световъртеж и проблеми при поддържане на баланса.

Ако забележите някой от тези признаци, посетете лекар възможно най-скоро. Не забравяйте, че кръвният съсирек може да бъде смъртоносен, ако не го лекувате правилно и на време.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаЛеченияПатологияАлт. медицинаФизиологияНовиниХранене при...СнимкиНаправления в медицинатаЗдравни съветиНормативни актовеИсторияОрганизацииЛайфстайлДиетиСпортСпециалистиЗаведения