Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 6 сигнала за опасност от тромбоза на дълбоките вени

6 сигнала за опасност от тромбоза на дълбоките вени

6 сигнала за опасност от тромбоза на дълбоките вени  - изображение
Кръвните съсиреци поразяват предимно повърхностните съдове и се проявяват с характерни козметични дефекти. Но, ако те се появят в дълбока вена, в близост до мускулите, съществува опасност да се развие дълбоката венозна тромбоза. Състояние, в което тромбът, образувал се в съда, се откъсва и започва да се придвижва. В такава ситуация нараства рискът от запушване на голям съд, а това би могло да има опасни последствия.
 
"Когато кръвните съсиреци се образуват в дълбоката венозна система, те могат да бъдат болезнени и много опасни", твърди Луис Наваро, основател на Центъра за лечение на венозни заболявания в Ню Йорк. Този вид съсирек може да прерасне в дълбока венозна тромбоза (ДВТ), а това състояние крие опасност от появата на белодробна емболия, която може да доведе до фатален край. 
 
В началните етапи заболяването може да протича незабележимо, но съществуват предупредителни знаци и важни признаци за дълбока венозна тромбоза, които е добре да се знаят, казва още Наваро. Вижте ги. 
 
  • Подуване на крайник.


Подуването и отичането на крак или ръка е един от най-честите признаци на дълбока венозна тромбоза. В следствие на кръвните съсиреци се нарушава кръвообращението, което може да блокира потока на кръвта в засегнатия крайник. Често се случва този симптом да бъде пренебрегнат по време на полет или дълъг период на обездвиженост. Ето защо специалистите съветват да бъдете внимателни, ако забележите подуване само в единия крайник.  
 
  • Болка и дискомфорт в засегнатия крайник.


Дълбоката венозна тромбоза понякога е придружена с поредица от симптоми. Освен подуването и зачервяването, чувството на дискомфорт и пулсираща болка, за съжаление, може лесно да се сбърка с мускулни крампи. Имайте предвид, че болката при това състояние се засилва при ходене или когато сгъвате крака си нагоре. Ако изпитате подобни усещания, не бива да игнорирате сигнала. Необходимо е спешно да потърсите консултация с лекар.
 
  • Кожата близо до засегнатото място е топла и зачервена.


Друг сигнал на дълбоката венозна тромбоза е промяна на кожата в близост до поразеното място. Там може да се усеща по–топла и да се забелязва зачервяване.
 
  • Болка в гърдите.

Ако почувствате болка в гърдите, може да си помислите, че причината е инфаркт, но това може да бъде белодробна емболия. Състоянието се получава вследствие на кръвен съсирек, запушил белодробната артерия. Болката при белодробна емболия е доста остра и пронизваща и се засилва най-вече, когато поемете дълбоко дъх. Ако усетите подобни симптоми, незабавно потърсите лекарска помощ. 
 
  • Задух.
Други тревожни симптоми, характерни за пациенти с белодробна емболия, са болки в гърдите и недостиг на въздух. Причината за тях е кръвният съсирек, заседнал в белите дробове, който забавя потока на кислород. Това води до чувство на трептене в гърдите и невъзможност за дълбоко вдишване. В това състояние може да се наблюдават чувство на слабост или дори внезапен световъртеж, съпроводен от загуба на съзнание. 
 
  • Кашлица.
Възможно е да се появи суха кашлица, която може да бъде придружена с кървави съсиреци. 
 
Допълнителен съвет: Не забравяйте, че превенцията е най-доброто лечение на това неприятно заболяване, а тя може да се постигне чрез свеждане до минимум на рисковите фактори. Вижте още как да предотвратите тромбофлебит чрез 5 стъпки. 

Източник: bicycling.com
По статията работи: Росица Раднева

Още по темата:

4.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЛеченияМедицински изследванияНовиниЗдравни съветиХранене при...Алтернативна медицинаИсторияЛюбопитноБотаникаФизиологияКлинични пътекиОрганизации